Mit tehetünk a magasabb téli vérnyomás ellen?

A tél nemcsak az influenza szezonja, de a sztróké és a szívinfarktusé is. A hideg időben akár 20-50 százalékkal is megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálesetek száma. Különösen veszélyeztetettek a magas vérnyomású betegek. De egyvalamit ők is biztosan megtehetnek.

A Journal of Hypertonia című szaklapban megjelent új tanulmány szerint télen a saját otthonunkban is megnőhet a vérnyomásunk, ha a szükségesnél alacsonyabb a lakás belső hőmérséklete. Ezért hasznos lehet az otthonok kissé melegebben tartása - mondta Dr. Stephen Jivraj az UCL Epidemiológiai és Egészségügyi Intézet vezető szerzője.

Amagas vérnyomásigazi csendes gyilkos, hiszen amilyen kevés és nehezen felismerhető tünetet okoz, olyan súlyosak lehetnek a hosszú távú szövődményei. Hogyan csökkenthetjük a kockázatot? Olvassa el itt.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a belső hőmérséklet minden 1 Ceslius fokos csökkenése a szisztolés vérnyomás 0,48 mmHg, a diasztolés vérnyomás 0,45 mmHg emelkedésével jár. A vizsgálati alanyokat az angliai Health Survey adatai alapján azonosították. Kezdetben az általános egészségügyi és életmódbeli tényezőket felmérő kérdőívvel kérdezték meg őket. Ezt követően az ápolónők 4659 résztvevőhöz látogattak el, hogy megmérjék a vérnyomásukat és a beltéri hőmérsékletet a nappalijukban.

magas vérnyomás, hipertónia
magas vérnyomás, hipertónia

Legalább 21 fok legyen

Megállapították, hogy a vizsgálat hidegebb otthonaiban az átlagos szisztolés és diasztolés vérnyomás 126,64 mmHg és 74,52 mmHg volt, szemben a melegebb otthonok 121,12 mmHg és 70,51 mmHg értékeivel. A kutatócsoport megállapította, hogy a beltéri hőmérséklet vérnyomásra gyakorolt hatása erősebb volt azok körében, akik nem végeztek rendszeres testmozgást. Praktikusan ez azt jelenti, hogy az otthoni rendszeres tornával is tehetünk a magas vérnyomás ellen. Noha a tanulmány nem azonosította a meleg otthon küszöbértékét, a kutatók véleménye, hogy az általános egészség szempontjából tanácsos lenne a nappali hőmérsékletét legalább 21 fokon tartani.

Fűtéstámogatást javasolnak

"Az eredmények azt bizonyítják, hogy szükség van az olyan általános ellátási rendszerekre, mint például a téli fűtéstámogatás, amelyet ki lehetne terjeszteni, hogy mindenki megengedhesse otthonának felmelegítését, anélkül hogy aggódna a költségek miatt" - tette hozzá Dr. Jivraj.

Forrás: Medicalxpress

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: