Udvaron, ne párnák közt

A kisállattartás napjainkra igazi divattá vált. Cicák, kutyusok alszanak egy szobában, egy ágyban kis gazdijaikkal. Azonban tudnunk kell, hogy az ő biológiai környezetük más: jobban érzik magukat az udvaron, mint a tollpárnák közt.

A kisállattartás napjainkra igazi divattá vált. Cicák, kutyusok alszanak egy szobában, egy ágyban kis gazdijaikkal. Kellenek nekünk, embereknek ezek a hű társak, de tisztában kell lennünk azzal is, hogy az ő biológiai környezetük más: jobban érzik magukat az udvaron, mint a tollpárnák közt.

Ruhára nincs szükségük, hisz van bundájuk, ami alatt a bőrük is kiválóan szellőzik.

Melegben persze ők is örülnek egy kiadós lubickolásnak, ez azonban ne a mi fürdőkádunkban történjen. Az állatok maguk is rendszeresen tisztálkodnak, nyalogatják a szőrüket, a végbelüket. Ezért semmiképp se engedjük, hogy kisgyermekünk puszilgassa kis kedvencét. Háziállatainktól könnyen kaphatunk még bélférgeket is, a fertőzés útja a tápcsatorna. A behatolás kapuja a száj, sokszor a körmök alatt megragadt féregpetéket nyeli le a kicsi, s egy esetleges gyógyult állapot után saját magát is visszafertőzheti. Bélférgesség esetén különösen ügyeljünk tehát, hogy rövidre legyenek nyírva a körmök. Jól nézzük meg, hol homokozik gyermekünk, mert sok lelkiismeretlen kutyatartó hagyja, hogy az eb a játszótéri homokozóba ürítsen.

Muszáj kihajtani!

Amikor a családban valakit érint a betegség - akár cicát vagy kutyust -,

érdemes az egészségeseknek is felkeresni az orvost. Nálunk, a mérsékelt égövön leggyakoribb féregfertőzések a lapos- és fonálférgek okozta megbetegedések. A féregellenes hatású vegyületek vagy megölik, vagy kihajtják azokat. Eltávolításuk történhet a bélperistaltika, illetve a nedvtermelés fokozásával. A legtöbb hatékony féreghajtó hosszú évszázadok során, tapasztalati úton, a természetes anyagok közül került a terápiába, mint például a páfránykivonat vagy a gránátalma kérgének alkaloidja. Napjainkban szintetikus vegyületek használatosak a kezelésre, de sajnos ezek sem csak az élősködőkre hatnak, hanem sok esetben a gazdaszervezetre is, ezért kell nagyon óvatosnak lennünk, és ezért nem alkalmazhatók terhesség, szoptatás idején. Általában 2-3 napos szedés szükséges, majd 1-2-3, illetve 4 hét múlva esetlegesen ismételnünk kell a kúrát a biztos siker elérése végett. Mindig féregre specifikus a gyógymód, ezért sem kaphatók recept nélkül e szerek.

Külön törölköző!

A horgas szájú vagy bányaféreg például súlyos vérszegénységet okoz, melyet a gyógyulás után kúrálni kell. A cérnagiliszta nőstényei pedig a végbélbe vándorolva erős viszketést okoznak, ott ahol szétszórják a petéket. A vakaródzással pedig - figyeljünk rá a kisgyermeknél - megtörténik az újrafertőződés. Fontos a higiéniai rendszabályok betartása: személyenkénti törülköző használata, alsóneműk folyamatos fertőtlenítése.

A népgyógyászatban 100-150 gr. friss tökmagot darálva cukorral és vízzel vettek be, utána hashajtást alkalmaztak. Legyengült szervezetűeknek és terheseknek is ajánlották.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő