Tüdőgyulladást okoznak a népszerű nyugtatók

A széles körben alkalmazott benzodiazepin nyugtató gyógyszereket szedő betegekre a szakértők szerint a tüdőgyulladás fokozott kockázata leselkedhet.

A University College London kutatói a decemberi számában közzétett tanulmánya szerint ezek a betegek a tüdőgyulladás eredetű halálozás megnövekedett kockázatának is ki vannak téve. A klórdiazepoxidot, a diazepámot, az alprazolamot és a többi benzodiazepint szorongás, epilepszia, izomgörcsök és álmatlanság ellen írják fel elterjedten az orvosok.

"Kutatásunk megkérdőjelezi a benzodiazepinek biztonságosságát a fertőzéssel összefüggésben" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Robert Sanders. "Bár további kutatásokra lesz szükség, az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a benzodiazepinek behatása növelheti a tüdőgyulladás kialakulásának, valamint a tüdőgyulladás okozta halálozás kockázatát." Sanders azt reméli, hogy eredményeik hatására randomizált, kontrollált kísérletek és kohorsz vizsgálatok születnek majd a közeljövőben.

Az egyetem idegtudományi intézetének kutatócsoportja közel ötezer olyan beteg adatait elemezte, akikben 2001-2002-ben mutattak ki tüdőgyulladást. Adataikat 29 500 olyan személlyel vetették össze, akik nem szenvedtek tüdőgyulladásban. A kutatók mindkét csoportban megvizsgálták a benzodiazepin használatot, és azt az eredményt kapták, hogy ezek a gyógyszerek a tüdőgyulladás kockázatának 54 százalékos növekedésével hozhatók összefüggésbe. Ugyanez igaz továbbá a zopiclone hatóanyagra is. A tüdőgyulladás kockázata a diazepám, a lorazepám és a temazepám esetében bizonyult a legmagasabbnak. A klórdiazepoxid esetében viszont érdekes módon nem tapasztaltak ilyen kockázatnövekedést.

Nézzen szét gyógyszeradatbázisunkban! Ha elvesztette a betegtájékoztatót, vagy tájékozódni szeretne a mellékhatásokról, esetleg gyógyszerárakat hasonlítana össze, kattintson! Az eredményekből az is kiderült, hogy 22 százalékkal magasabb a diagnózistól számított egy hónapon belül bekövetkező tüdőgyulladás okozta halálozás kockázata azokban a betegekben, akik benzodiazepint szednek. A halálozás kockázata a diagnózistól számított három éven belül 32 százalékkal magasabb. A halálozás kockázata a diazepám, a klórdiazepoxid, a lorazepám és a temazepám hatóanyagok esetében mutatkozott fokozottnak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)