Tüdőgyulladás: ezeket mindenképpen tudni kell

A koronavírus-fertőzés egyik legsúlyosabb szövődménye a tüdőgyulladás, amelyből szerencsés esetben is hónapokig tarthat felgyógyulni. Nem árt, ha tisztában vagyunk a betegség típusaival, és hogy kik a legvédtelenebbek vele szemben.

A tüdőgyulladás a tüdőhólyagok (alveolusok) és/vagy a hólyagok közötti tér gyulladásos megbetegedése, amely érinti a légzőszervrendszert is. Tünetei változatosak lehetnek: magas láz, köhögés (ami kezdetben lehet száraz, később bőséges köpetürítéssel járó), szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, szapora, felületes légzés, fáradtság. Becslések szerint évente körülbelül 400-500 millió embert érint valamilyen formában. A diagnózis felállítása nem mindig egyszerű, ezért az orvosok köpettenyésztést (a gyakorlatban ez ritkán fordul elő), mellkasröntgent, vagy laborvizsgálatokat is kérhetnek.

A témát körüljárva a Harvard Health oldala összegyűjtött néhány fontos tényt a tüdőgyulladásról. Hasznos, ha ezekkel tisztában vagyunk, így fel tudunk készülni rá, hogy a korai tüneteket felismerve időben forduljunk orvoshoz.

A tüdőgyulladást nem egyféle kórokozó okozza

A tüdőgyulladás lehet bakteriális, vírusos vagy ritkán gombás eredetű, de paraziták is okozhatják. (Sőt, több kórokozó is egyszerre.) Vírusos tüdőgyulladás esetén nagy a kockázata a bakteriális felülfertőződésnek, de a kettő egyszerre is kialakulhat. A feltételezhetően bakteriális eredetű tüdőgyulladás antibiotikummal kezelhető (olykor két készítménnyel párhuzamosan). Amennyiben vírus, például akut légzőszervi megbetegedést okozó vírus, mint amilyen SARS, a MERS koronavírus, vagy a SARS-CoV-2 vírus áll a hátterében, nincs rá univerzális, hatékony kezelési mód. Csak az immunrendszer támogatása lehetséges különféle vírusellenes szerekkel, egyénre szabott terápiával és szükség esetén - a kórházban - gépi légzéstámogatás.

tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás évente 400-500 millió embert érint világszerte. Fotó: Getty Images

Koronavírus után komolyan károsodhat a tüdő

Noha a SARS-CoV-2 vírussal megfertőződöttek 80 százalékánál a betegség tünetmentes, vagy enyhe, mérsékelt, esetleg közepesen súlyos tünetekkel jár, és speciális kórházi kezelést nem igényel, legsúlyosabb szövődménye mégis a kétoldali tüdőgyulladás lehet. Ha a vírus eléri a tüdő alveolusokat, nő az akut légzési distressz szindróma (ARDS) kockázata, melynek során a hörgőcskék folyadékkal telnek meg, gyulladást okozva a tüdőben, ami így nem jut elég oxigénhez. Ez az állapot kihat a keringésre és az összes szerv működésére. Súlyos esetben a betegnek kórházi kezelésre: keringéstámogatásra és gépi légzéstámogatásra lehet szüksége.

A gyógyulás ilyenkor hosszú hónapokat vehet igénybe - a kimerültség, az általános gyengeség miatt a felépülés jobban elhúzódhat -, és az eddigi tapasztalatok alapján maradandó elváltozásokat okozhat a tüdőben. Hegesedéssel járó tüdőbetegség, hörgőtágulat és tüdő érrendszeri rendellenességek is hátramaradhatnak. Az érintettek többségének tüdőkapacitása sosem lesz a régi, egyéni tényezőktől függően csökken. A Harvard Health felhívja rá a figyelmet, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a tüdőgyulladás nem a COVID-19 fertőzés szövődményeként alakul ki, nem szenvednek tartós, vagy hosszan tartó tüdőkárosodást, és hamarabb fel is gyógyulnak a betegségből.

A COVID-19-en átesettek egy része, ha fel is gyógyul, mégsem képes megszabadulni a betegség következményeitől. A múlni nem akaró nehézlégzés, kimerültség, fáradtság akadályozzák, hogy visszatérjenek a normális életükhöz. Mi állhat e mögött? Részletek!

Nem csak az idős emberekre lehet veszélyes

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás kizárólag az idős embereknél okozhat súlyos szövődményeket. A 65 év felettieken kívül a krónikus betegséggel küzdők - például szív- és érrendszeri, vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők (COPD), cukorbetegek -, valamint az immunrendszert károsító betegséggel küzdők, valamint a kisgyerekek - különösen az egy év alattiak - is a veszélyeztetettek közé tartoznak. Évente egymillió ember szorul kórházi kezelésre tüdőgyulladás, vagy annak szövődményei miatt. Az öt év alatti gyerekek közül is emiatt kerülnek legtöbben kórházba világszerte, és ebben a korcsoportban ez az egyik vezető halálozási ok - hívja fel a figyelmet a megbetegedés veszélyeire a Harvard Health.

2 éves kor alatt és 50 éves kor felett javasolt a védőoltás

Akik a veszélyeztetettek közé tartoznak, azoknak ajánlott a cseppfertőzéssel terjedő pneumococcus baktérium (Streptococcus pneumoniae) okozta tüdőgyulladás elleni védőoltás , ami a 23 leggyakoribb kórokozó ellen nyújt védelmet. Beadatása már csak azért is indokolt lehet, mert a betegség halálozási rátája körülbelül 12 százalék.

A gyermekek kötelező oltási rendjében egyébként megtalálható a pneumococcus elleni konjugált vakcina (PCV), amit 2, 4 és 12 hónapos korban kapnak a csecsemők. Vírusos megbetegedés ellen is kapnak kötelező oltást: A B típusú Hemophilus influenza elleni HiB-oltást több részletben, más oltásokkal kombinálva 2, 3, 4 és 18 hónapos korban adják. (Ez a vírus kisgyerekeknél gyakran okoz gyulladásos betegségeket, például tüdőgyulladást is.)

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)