Tüdőgyulladás: ezeket mindenképpen tudni kell

A koronavírus-fertőzés egyik legsúlyosabb szövődménye a tüdőgyulladás, amelyből szerencsés esetben is hónapokig tarthat felgyógyulni. Nem árt, ha tisztában vagyunk a betegség típusaival, és hogy kik a legvédtelenebbek vele szemben.

A tüdőgyulladás a tüdőhólyagok (alveolusok) és/vagy a hólyagok közötti tér gyulladásos megbetegedése, amely érinti a légzőszervrendszert is. Tünetei változatosak lehetnek: magas láz, köhögés (ami kezdetben lehet száraz, később bőséges köpetürítéssel járó), szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, szapora, felületes légzés, fáradtság. Becslések szerint évente körülbelül 400-500 millió embert érint valamilyen formában. A diagnózis felállítása nem mindig egyszerű, ezért az orvosok köpettenyésztést (a gyakorlatban ez ritkán fordul elő), mellkasröntgent, vagy laborvizsgálatokat is kérhetnek.

A témát körüljárva a Harvard Health oldala összegyűjtött néhány fontos tényt a tüdőgyulladásról. Hasznos, ha ezekkel tisztában vagyunk, így fel tudunk készülni rá, hogy a korai tüneteket felismerve időben forduljunk orvoshoz.

A tüdőgyulladást nem egyféle kórokozó okozza

A tüdőgyulladás lehet bakteriális, vírusos vagy ritkán gombás eredetű, de paraziták is okozhatják. (Sőt, több kórokozó is egyszerre.) Vírusos tüdőgyulladás esetén nagy a kockázata a bakteriális felülfertőződésnek, de a kettő egyszerre is kialakulhat. A feltételezhetően bakteriális eredetű tüdőgyulladás antibiotikummal kezelhető (olykor két készítménnyel párhuzamosan). Amennyiben vírus, például akut légzőszervi megbetegedést okozó vírus, mint amilyen SARS, a MERS koronavírus, vagy a SARS-CoV-2 vírus áll a hátterében, nincs rá univerzális, hatékony kezelési mód. Csak az immunrendszer támogatása lehetséges különféle vírusellenes szerekkel, egyénre szabott terápiával és szükség esetén - a kórházban - gépi légzéstámogatás.

tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás évente 400-500 millió embert érint világszerte. Fotó: Getty Images

Koronavírus után komolyan károsodhat a tüdő

Noha a SARS-CoV-2 vírussal megfertőződöttek 80 százalékánál a betegség tünetmentes, vagy enyhe, mérsékelt, esetleg közepesen súlyos tünetekkel jár, és speciális kórházi kezelést nem igényel, legsúlyosabb szövődménye mégis a kétoldali tüdőgyulladás lehet. Ha a vírus eléri a tüdő alveolusokat, nő az akut légzési distressz szindróma (ARDS) kockázata, melynek során a hörgőcskék folyadékkal telnek meg, gyulladást okozva a tüdőben, ami így nem jut elég oxigénhez. Ez az állapot kihat a keringésre és az összes szerv működésére. Súlyos esetben a betegnek kórházi kezelésre: keringéstámogatásra és gépi légzéstámogatásra lehet szüksége.

A gyógyulás ilyenkor hosszú hónapokat vehet igénybe - a kimerültség, az általános gyengeség miatt a felépülés jobban elhúzódhat -, és az eddigi tapasztalatok alapján maradandó elváltozásokat okozhat a tüdőben. Hegesedéssel járó tüdőbetegség, hörgőtágulat és tüdő érrendszeri rendellenességek is hátramaradhatnak. Az érintettek többségének tüdőkapacitása sosem lesz a régi, egyéni tényezőktől függően csökken. A Harvard Health felhívja rá a figyelmet, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a tüdőgyulladás nem a COVID-19 fertőzés szövődményeként alakul ki, nem szenvednek tartós, vagy hosszan tartó tüdőkárosodást, és hamarabb fel is gyógyulnak a betegségből.

A COVID-19-en átesettek egy része, ha fel is gyógyul, mégsem képes megszabadulni a betegség következményeitől. A múlni nem akaró nehézlégzés, kimerültség, fáradtság akadályozzák, hogy visszatérjenek a normális életükhöz. Mi állhat e mögött? Részletek!

Nem csak az idős emberekre lehet veszélyes

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás kizárólag az idős embereknél okozhat súlyos szövődményeket. A 65 év felettieken kívül a krónikus betegséggel küzdők - például szív- és érrendszeri, vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők (COPD), cukorbetegek -, valamint az immunrendszert károsító betegséggel küzdők, valamint a kisgyerekek - különösen az egy év alattiak - is a veszélyeztetettek közé tartoznak. Évente egymillió ember szorul kórházi kezelésre tüdőgyulladás, vagy annak szövődményei miatt. Az öt év alatti gyerekek közül is emiatt kerülnek legtöbben kórházba világszerte, és ebben a korcsoportban ez az egyik vezető halálozási ok - hívja fel a figyelmet a megbetegedés veszélyeire a Harvard Health.

2 éves kor alatt és 50 éves kor felett javasolt a védőoltás

Akik a veszélyeztetettek közé tartoznak, azoknak ajánlott a cseppfertőzéssel terjedő pneumococcus baktérium (Streptococcus pneumoniae) okozta tüdőgyulladás elleni védőoltás , ami a 23 leggyakoribb kórokozó ellen nyújt védelmet. Beadatása már csak azért is indokolt lehet, mert a betegség halálozási rátája körülbelül 12 százalék.

A gyermekek kötelező oltási rendjében egyébként megtalálható a pneumococcus elleni konjugált vakcina (PCV), amit 2, 4 és 12 hónapos korban kapnak a csecsemők. Vírusos megbetegedés ellen is kapnak kötelező oltást: A B típusú Hemophilus influenza elleni HiB-oltást több részletben, más oltásokkal kombinálva 2, 3, 4 és 18 hónapos korban adják. (Ez a vírus kisgyerekeknél gyakran okoz gyulladásos betegségeket, például tüdőgyulladást is.)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra