Növelhetik a tüdőrák kialakulásának esélyét a kipufogógázok

Egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány adatai szerint a kipufogógázok már egész kis mennyiségben is fokozhatják a tüdőrák kialakulásának esélyét.

A szakértők szerint a légszennyezés a dohányzáshoz hasonlóan komoly rizikófaktort jelent a betegség szempontjából. Magyarországon a tüdőrák az egyik első számú gyilkos, ami évente körülbelül 8 ezer életet követel. Az orvosok szerint az esetek 86 százalékáért közvetlenül a dohányzás tehető felelőssé. A kiváltó okok között szerepelnek még a földből származó különböző természetes radioaktív gázok, valamint a munkahelyi toxikus anyagok, mint például az azbeszt.

A című szaklapban ismertetett tanulmány elkészítése során a tudósok 17 európai kutatás eredményeit vizsgálták meg és így összesen 313 000 résztvevőtől származó adatmennyiséggel dolgoztak. A légszennyezettségről szóló adatokat minden esetben a páciensek lakhelye alapján gyűjtötték össze, a daganatos megbetegedésekre vonatkozó diagnózisokat pedig az országos és helyi adatbázisokon keresztül ellenőrizték.

A 13 éves követési periódus alatt 2095 résztvevőnél alakult ki tüdőrák . A betegség kialakulási esélye egyenes arányban nőtt a benzingőzből származó apró részecskék jelenlétével, amelyek képesek megtapadni a tüdőben. A tudósok két különböző nagyságú részecskét vizsgáltak meg jobban, a finom (PM2,5) és nagyobb (PM10) részecskéket. A tüdőrák kialakulási esélye a PM10 részecskék minden 10 mikrogramm/négyzetméternyi növekedésével, 22 százalékkal nőtt, míg a PM2,5 5 mikrogramm/négyzetméternyi koncentráció-növekedéssel 18 százalékkal növelte a betegségre való hajlamot. Bár az értékek általában alatta maradtak az EU által megállapított 40 mikrogramm/négyzetméteres határértéknek a PM10. és a 25 mikrogramm/négyzetméteres értéknek a PM2,5 esetében, a tudósok szerint nincs olyan, hogy biztonságosnak mondható szennyezés-mennyiség.

"Minél több van belőle, annál rosszabb, de a biztonsági határérték sem számítható biztonságosnak" - nyilatkozta Dr. Ole Raaschou-Nielsen, a Dán Rákkutató Szövetség Központjának vezető kutatója.

A légszennyezés főként az adenokarcinóma kialakulási esélyeit növelte, ami a tüdőrák egyetlen, nemdohányzókat is jelentős mértékben érintő válfaja. "Azt hiszem, a légyszennyezést, koncentrációtól függetlenül mostantól nyugodtan odaírhatjuk a dohányzás mellé a tüdőrák szempontjából fontos rizikófaktorok listájára - vélekedett Dr. Takashi Yorifuji, az Okoyama Egyetem munkatársa. "Egyértelmű, hogy a légszennyezés a közegészségügy szempontjából rendkívül káros tényező."

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: