Miért sok az asztmás sportoló?

Az utóbbi évtizedekben egyre több élsportolóról derült ki, hogy asztmás. Egyes kutatások szerint a sporttal járó terhelés és irritációk hajlamosítanak a betegségre, míg mások inkább úgy vélik, hogy csupán a doppingszernek minősülő asztmagyógyszerek miatt szimulálnak a sportolók.

Az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megnőtt az élsportban az asztmások száma. Előfordulhat, hogy valakinél a szervezet határait megközelítő terhelés miatt alakul ki ez a betegség, vagy egyszerű csalásról lenne szó? Sokak szerint ugyanis a sportolók egy része csak színleli az asztmát azért, hogy legálisan használhasson doppingként is működő szereket? Az Index körbejárta a témát!

Magyarországon az össznépesség 2-3 százalékát érinti az asztma. Gyermekek között a gyakoriság országosan még nem éri el az egy százalékot, de a betegek száma folyamatosan nő. A kezeletlen légúti allergiások 20-40 százaléka idővel asztmás lesz. A betegségről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A döntősök közül szinte mindenki asztmás

A lap a Vg.no tavalyi statisztikáját idézte, mely szerint az 1992-es téli olimpia óta 61 norvég érmesből 42 szedett karrierje során asztmagyógyszert. Ez a hetven százalékos arány már önmagában is megdöbbentő, de még magasabb is lehet, mivel nem minden versenyzőről állt rendelkezésre nyilvános adat ebben a kérdésben. Asztma elleni szert használt például a nyolcszoros olimpiai bajnok Björn Dählie, vagy minden idők legeredményesebb női sífutójának számító Marit Björgen. A Tour de France-győztes Bradley Wigginsnek éppen a legfontosabb versenyei előtt írta ki orvosa a doppinglistás gyógyszert.

Az úszók teljesítményét is javíthatja az asztmagyógyszer
Az úszók teljesítményét is javíthatja az asztmagyógyszer

Sok az asztmás az úszók körében is, melyről a vb-n hatodikként beérő Takács Krisztián 2011-ben adott egy sokatmondó nyilatkozatot. "Tudtommal az összlakosság két százaléka asztmás, a döntőben viszont, ha jól számoltam, mindenki az volt, csak én nem" - mondta az úszó, hozzátéve: ebben a sportágban óriási segítség a légzéskönnyítő spray használata, ennek segítségével ugyanis sokkal kevesebbszer kell levegőt venniük a sportolóknak, ez pedig a legszerényebb számítások szerint is egy tizedmásodperce jelenthet.

Az élsport is kiválthatja a tüneteket

Asztmás állapotban a légutakat beszűkíti a hörgők és a nyálkahártya gyulladása, ami nehézlégzést és fulladást eredményez. Ennek tudatában az élsport ésasztmaösszeegyeztethetetlennek tűnik, éppen ezért vallják sokan, hogy a legtöbb sportoló csak azért hirdeti asztmásnak magát, hogy kihasználhassa a betegséget kezelő szteroidok teljesítménynövelő hatását. Az asztmára gyakran felért kortikoszteroid a fáradtságérzet kitolásában és a gyors regenerációban is segít, az oxigénfelvevő képesség javítása pedig nyilvánvaló teljesítménynövelő tényező. Emiatt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség is próbálja kordában tartani a gyógyszerszedést.

Számos kutatás igazolta ugyanakkor, hogy maga a sport is az asztma kialakulásához vezethet. A terheltséggel járó, szapora légzés is hajlamosítható lehet, de az úszóknak a klórvegyületek, a futóknál és kerékpárosoknál pedig a szennyezett levegő is okozhat irritációt. Sok esetben az élsportolóknál kialakult asztma nem is bizonyul maradandónak, aki felhagy a sportolással, annál a tünetek is enyhülnek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)