Így segíthetjük a tüdő tisztulását

A különféle tüdőtisztító technikák hasznosak lehetnek a dohányosok számára, akárcsak azoknak, akik szennyezett levegőjű nagyvárosokban élnek, illetve akiknek valamilyen felső légúti krónikus betegséggel élnek. Lássuk, mi jöhet szóba e téren.

A légszennyezés évente 4,2 millió halálesetet okoz világszerte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, a dohányzás pedig az Egyesült Államok járványügyi hivatala (CDC) felmérései szerint minden ötödik halálesetért tehető felelőssé - írja a medicalnewstoday.com. Van azonban mód arra, hogy tüdőnk állapotán javítsunk.

A gőzterápia vagy inhaláció nemcsak az orrnyálka megnyugtatásának és az orrjáratok megnyitásának remek módszere, hanem a tüdő tehermentesítésének is. A légzőszervi problémákkal küzdők tünetei gyakran rosszabbodnak, amikor a levegő szárazabbá és hűvösebbé válik. Ettől ugyanis kiszáradnak a nyálkahártyák a légutakban, ezáltal romlik a keringés. A meleg, nedves gőz légzéskönnyítő hatású, és segít fellazítani a tüdőben letapadt nyákot, akár azonnali megkönnyebbülést hozva.

A többi között a zöld tea is támogathatja a tüdő egészséges funkcióját
A zöld tea is támogathatja a tüdő egészséges funkcióját. Fotó: Getty Images

Az úgynevezett kontrollált köhögés abban segít, hogy a nyálkát és a benne megtapadt toxinokat eltávolítsuk szervezetünkből. Fellazítja a váladékot, és segít, hogy az a légutakon át kiürüljön. Üljünk le egy székbe, mindkét talpunk legyen a talajon, a vállakat lazítsuk el. A karokat fonjuk össze a has előtt, lassan lélegezzünk be orron keresztül, majd hajoljunk előre, közben lassan fújjuk ki a levegőt, a karokat pedig préseljük a hasunkhoz. Kilégzés közben köhögjünk kettőt-hármat, miközben a szánkat enyhén kinyitjuk. Ezután lassan lélegezzünk be orron keresztül, majd kis pihenő után ismételjük meg a gyakorlatot.

Hogyan kontrollálhatjuk negatív érzelmeinket légzésgyakorlatok segítségével?

Egyéb légzésgyakorlatokat is kipróbálhatunk. Feküdjünk a hátunkra, tegyünk a csípő alá egy párnát, hogy magasabban legyen, mint a mellkas. Lassan szívjuk be a levegőt orron keresztül, majd fújjuk ki a szánkon, miközben figyelünk arra, hogy a kilégzés ideje kétszer olyan hosszú legyen, mint a belégzésé. Ismételjük néhány percig a gyakorlatot. Ugyanezt az oldalunkon fekve is elvégezhetjük, illetve hason fekve is, a lényeg, hogy a csípőt mindig emeljük magasabbra egy párnával a mellkasnál.

A rendszeres mozgás is nagyon sokat segíthet, mivel keményebb munkára készteti az izmokat, amitől megnövekszik a légzésszám, és több oxigén jut az izmokba. Emellett élénkíti keringést, így a test hatékonyabban tudja eltávolítani a mozgás közben a szervezetben termelődött szén-dioxidot. A krónikus tüdőbetegséggel, például COPD-vel küzdőknek, asztmásoknak nagyon fontos, hogy edzésrutinjukat mindenképpen szakember, szakorvos segítségével állítsák össze.

Hozzájárulhat a tüdő egészségéhez a zöld tea rendszeres fogyasztása is, mivel a benne lévő antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásúak, és védhetik a tüdőszövetet a füstbelélegzés káros hatásaitól. Egy koreai tanulmány szerint azoknak, akik legalább két csésze zöld teát isznak naponta, jobban működik a tüdejük, mint azoknak, akik egyáltalán nem isznak zöld teát.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)