Hűtsük magunkat - de hogyan?

Hogyan kaphatunk enyhülést, amikor testünk, lelkünk hűvösre vágyik, a hőségben sem dolgozni, sem élni, sem aludni nem tudunk, és a tavak, tengerek, hegyek pillanatnyilag elérhetetlenek? Légkondicionálóval - de kell tartanunk tőle?

Kell-e félnünk a légkonditól?

Kell egy szerkezet, nevezzük klímaberendezésnek, klímának, légkondinak, amely egy magasabb hőmérsékletű térből hőt von el, és ezt a hőt egy másik (általában még melegebb, külső) térben leadja. A klímaberendezések több évtizede teszik élhetőbbé a forró napokat a világ iroda- és lakóházaiban, kórházakban, oktatási intézményekben, közlekedési eszközökön. Sokan mégsem élnek a légkondicionáló által kínált hűsöléssel. Ellenzői szerint ugyanis különböző betegségeket okozhat.

Igaz ez?

Igaz, ha rosszul, használjuk a berendezéseket. Ha például a helytelen beállítás miatt a hideg levegőáram útjában ülünk, kialakulhat megfázás, szemgyulladás, nyálkahártya-irritáció, köhögési inger, fejfájás, megtapasztalhatunk allergiás-, illetve influenzaszerű tüneteket is. A túl nagy hőmérséklet-különbség is megviselheti a szervezetet, ezért célszerű nagyjából öt Celsius fok különbséget tartani a kinti és a benti hőmérséklet között.

Szellőztetés hiányában a berendezés a már többször felhasznált levegőt keringeti. Különböző gomba- és baktériumtenyészetek juthatnak a levegőbe a nem megfelelően karbantartott készülékből: (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett a legveszélyesebb baktériumtörzs a legionella.

A légionárius betegség

1976-ban egy philadelphiai hotel légkondicionált helyiségében éves közgyűlését tartotta pár száz, Vietnamot megjárt amerikai veterán. A találkozó után közülük 221-en megbetegedtek és 33-en bele is haltak a tüdőgyulladásszerű rejtélyes betegségbe. Mint később kiderült, a halálos fertőzés forrása a légkondicionáló rendszerben keringő, kórokozóval szennyezett víz volt, amelyet a légkondicionáló párásítója a levegőbe porlasztott. A baktériumot a veterántestületről és az általa okozott súlyos, atípusos tüdőgyulladásról Legionella pneumophilának nevezték el.

Természetes gyógymódok légkondi-betegségre

A Legionella fertőzés bejelentési kötelezettség alá esik, viszont a folyamatosan növekvő igazolt esetszám ellenére is csak sejthető, hogy mennyi fertőzés történik évente.

A nem megfelelően használt légkondi betegségeket is okozhat
A nem megfelelően használt légkondi betegségeket is okozhat

A klímaberendezések szűrői

Az alapszűrő szinte minden klímaberendezés tartozéka, elsősorban a készülék hőcserélőjét védi meg az elszennyeződéstől. Az aktív szenes szűrők, a szagok, illatok, füst megkötésére alkalmasak. A bio szűrők baktérium semlegesítő hatásával tisztítják a levegőt. A plazma szűrők nagyfeszültségű elektromos töltést juttatnak a levegővel áthaladó szilárd részecskékre, majd egy ellentétes töltésű rácsozaton átvezetve odavonzzák a feltöltött szennyeződéseket. Katalizátoros szűrők katalizátorhatás segítségével kötik meg a szag, baktérium és vírus jellegű szennyeződéseket. A pollenszűrők olyan sűrű szövésű szűrőanyagból készülnek, amelyek a pollenméretű szennyeződéseket nem engedik át. A hűtő/fűtő, szellőztető, légkondicionáló rendszerek folyamatos karbantartásával, a szűrők tisztításával, fertőtlenítésével kiküszöbölhetőek a veszélyek.

Érdekességek

A légkondicionálás is okozhat testsúly-gyarapodást. Az emberi test kalóriát éget, ha rá van kényszerülve, hogy szabályozza a hőmérsékletét, és kevesebbet eszik meleg időben. Amennyiben erre a hőmérséklet szabályzó mechanizmusra nincs szükségünk a légkondicionálás miatt, akkor sem a tápanyag bevitel csökkentése meleg időben, sem a meglévő tartalékok égetése hideg időben nem valósul meg, azaz többet eszünk, ráadásul szervezetünk kevésbé hatékonyan dolgozza fel a táplálékot.

Érdemes szobanövényeket használni azokban a helyiségekben, ahol légkondi van, mivel oxigént termelnek, vizet párologtatnak, és egyes fajtáik képesek az irodai és otthoni légtérben előforduló káros anyagok megkötésére. Kutatások bizonyítják, hogy számos növény káros anyag megkötő képessége kiemelkedő. Ezek közé tartozik az Aloé (Aloe barbadensis), Csokrosinda (Chlorophytum elatum), sárkányfa (Dracaena fragans), Szobai futóka (Epiperum aureus), Borostyánvirág (Hedera helix), Vitorlavirág (Spatiphyllum), Filodendron ( Philodendron selloum). Jól tesszük, ha ilyen növényeket tartunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció