Hatékony kezelés recept nélkül?

Dr. Gálffy Gabriella egyetemi adjunktust, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika allergológusát kerestük meg abból az alkalomból, hogy recept nélkül is elérhetővé váltak bizonyos antihisztaminos légúti allergiára adható gyógyszerek.

Nem feltétlenül kell ismerni az allergént ahhoz, hogy hatékony kezelést kaphasson a légúti allergiás beteg. A gyógymód és az alkalmazott gyógyszerek kiválasztása a panaszok erőssége alapján eldönthető. Ha orr- és szemtünetek is jelentkeznek, akkor már antihisztamin-tabletta is a kezelés részét képezi.

Az allergia egyelőre nem gyógyítható, de van-e remény gyógyulásra?

Az allergiások nagyon nagy részénél a megfelelő kezeléssel vagy gyógyszerkombinációval elérhető, hogy a beteg tökéletesen tünetmentessé váljon. A kezelési javaslatot, gyógyszert csak hat hónapra tudjuk megadni. A betegnek az azt követően várhatóan allergiás időszakra időben kell gondolnia, és azt megelőzően kell felkeresnie a szakorvost. Így gyakorlatilag teljesen kiküszöbölhetők a tünetek.

Az allergia inkább rosszabbodásra hajlamos. Előfordulhat, hogy mégis végleg elmúlik?

Igen, bár tényleg ez a ritkább. A jól beállított kezelés következtében, vagy például penészgombák esetén, ha sikerül a környezetből teljesen eltávolítani az allergént. Az is előfordul, hogy valaki hosszabb időre külföldre, olyan területre utazik, ahol lényegesen kevesebb a pollen, vagy pedig egészen más növények szórják virágporukat. Ilyenkor akár évekre is megszűnhetnek a tünetek.

Az allergiásoknak akár nyaralási tanácsként is lehet javasolni, hogy pollenmentes úti célt válasszanak?

Igen, feltétlenül. Egy külföldi, mindössze két hetes út is, nem csak a pihenéssel, kikapcsolódással segíthet, hanem a különböző pollenkoncentrációk miatt a tiszta levegővel is.

Ha három dolgot köthetne az emberek lelkére az allergiával kapcsolatban, mik volnának ezek?

A legfontosabb, hogy időben, megelőzésképpen kezdjék el használni az antihisztaminokat. Másrészt ne akarjanak inkább szenvedni azért, hogy elkerüljék a kezelést és a gyógyszer, mert ez pont az allergia esetében, ami inkább generalizálódni szokott, nem jó taktika. Végül ne elégedjenek meg a régi készítményekkel, hanem ragaszkodjanak ahhoz, hogy megkapják a számukra legmegfelelőbbet és legkorszerűbbet, és ezért mindig menjenek el a szakorvoshoz.

Külön köszönjük a beszélgetést, hogy egy betegekkel zsúfolt nap után rendelkezésünkre állt!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: