Asztma otthon és a munkahelyen

Az asztmás betegségben szenvedőknek életminőségük javulása érdekében oda kell figyelniük, hogy minél jobban elkerüljék az allergének jelenlétét környezetükben, otthon és munkahelyükön egyaránt.

Az emberek legtöbbje otthonát "szentélynek", igazi oltalomnak tartja, ahol megnyugodhat, regenerálódhat, feltöltődhet, és talán kicsit el is bújhat a mindennapok zűrzavara elől.

Hogy az otthon nyugalmat sugárzó varázsa az asztmások számára is megvalósuljon, bizony néhány dolgot nem árt szem előtt tartaniuk. Túlzás nélkül állítható, hogy a betegoktatás az asztma kezelésének egyik sarkalatos pontja.

Ha az asztmás megismeri betegségét, és "megtanulja" kezelését, nagyban hozzájárulhat a számára káros hatások elkerülésére, tudatos kizárására, kiszűrésére. Fontos tehát a megfelelő környezet kialakítása.

A lakásokban szinte mindenütt megtelepszik a por. Ha nem is tudjuk teljesen pormentessé varázsolni, azért időnként portalanítsunk nedves ruhával, és lehetőségek szerint csökkentsük a lakás apró-cseprő "porfogóit". A lakásban csak olyan növényeket, virágokat tartsunk, amelyek nem irritálják az allergiás, asztmás családtagokat. Egy "jól irányzott" születésnapi csokor, tele erős illatú virágokkal - például liliom - bizony okozhat kellemetlenségeket.

Az egészséges szép otthonhoz hozzátartozik a friss levegő is, éppen ezért a lakás elhasznált, áporodott levegőjét érdemes gyakran felfrissíteni.

Az asztmások környezetében tilos a lakásban történő dohányzás. A dohányfüst-mentes környezet biztosítása létfontosságú az asztmás beteg számára. A dohányfüst fokozottan hozzájárul a tüdő hörgőinek beszűküléséhez, így asztmás rohamot válthat ki. Vigyázzunk, a passzív dohányzás is éppoly veszélyes, mint az aktív dohányzás. Súlyos asztmában szenvedők, ha elhagyják a lakást, előtte mindig becsúsztatják a zsebükbe az orrsprayt, mert emelkedőn, lépcsőn, nyirkos, dohos lépcsőházakban, aluljárókban könnyen kaphatnak asztmás rohamot. A háttérben meghúzódó lelki problémák, stresszes életvitel, családi gondok is komolyan hozzájárulhatnak az asztmás állapot romlásához, de ha ezen megfelelő eszközökkel segíteni tudnak, az az asztma javulásához is vezethet.

Atka, allergia, asztma

Nagyon sokan allergiásak a házipor-atkára. Ellenük úgy léphetünk fel hatékonyan, ha rendszeresen cseréljük és tisztítjuk azokat az otthoni lakásfelszereléseket, amelyekben az atkák megtelepednek. A párnák, takarók, plédek, szivacsok ideális otthont jelentenek a számukra, így ezeket célszerű rendszeresen cserélni, alaposan kitisztítani, csakúgy, mint a függönyöket, kárpitozott bútorokat és a szőnyeget. Egyébként a kereskedelemben kapható allergiásoknak kifejlesztett paplan- és párnahuzat is. A szőnyegpadló szintén kényes téma, hiszen ez az atkák kedvenc búvóhelye. Súlyos allergia esetén javasolt a szőnyegpadló parkettára történő cseréje. A gyerekek kedvencei közé tartoznak a plüssállatok. Néhány háztartásban akár több száz is található belőlük.

Néha ajánlatos ezeket kimosni legalább 60 C fokon, vagy szintén bevált, jó eljárás, ha éjszakára a mélyhűtőbe tesszük őket. Mivel az asztma az allergia talaján fejlődik ki, így nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ezt a rizikófaktort is csökkentsük.

Toalett a toalettben

A fürdőszoba és illemhely sok esetben sarkalatos pontja az asztmásoknak. Különösen a nők használnak sokféle illatszert és kozmetikumot spray-k, dezodorok formájában. Ezeket a szépítőszereket általában vagy nyitott ablaknál érdemes alkalmazni, vagy akkor, ha az asztmás családtag nem tartózkodik a közelben. Az illemhelyek levegőjének tisztítására megjelentek a különböző illatú illatosítók, légfrissítők amelyek erős, irritáló illatukkal szintén kiválthatnak asztmás és allergiás rohamot az arra érzékenyeknél. Ha a családban bárkit is veszélyeztet ezen légfrissítők illata (megfájdul a feje, émelygés fogja el) azonnal szüntessük be használatát.

Házi kedvenceink a lakásban

Asztmás gyerek esetében ne vegyünk, és ne tartsunk semmilyen szőrős házi kedvencet (kutya, macska, aranyhörcsög stb.) a lakásban. Erre vonatkozólag asztmás gyermekünkkel legyünk határozottak, következetesek, mert az is előfordulhat, hogy bizonyos esetekben az állat nyálára is felléphet reakció. A már meglévő kis kedvenceknek keressünk új gazdit.

Érdekes megállapítás, hogy nagyvárosi és vidéki összehasonlításban a vidéken felnőtt emberek között sokkal kevesebb az allergiás, asztmás beteg, mivel ők születésüktől fogva nap-mint nap "konfrontálódtak" olyan allergén anyagokkal, mint a virágpor, kutya-, ló-, macskaszőr stb. és szervezetük egy egészséges immunválaszt váltott ki. A vidéken felnövő gyermekek - ellentétben a városban felcseperedő társaikkal - pici koruktól kezdve hozzászoktak a frissen kaszált fű, a széna, az erdő, a mező illatához.

Légkondicionálás otthon és a munkahelyen

Az egészséges élethez hozzátartozik a friss levegő. Ajánlott otthonunk vagy az iroda fülledt levegőjét néhány percig tartó kereszthuzattal felfrissíteni, de pollenszezonban ezt is csak óvatosan tegyük. Manapság egyre népszerűbbek lettek az irodákban a légkondicionáló berendezések, de egyre több család is megengedheti magának ezt a "luxust".

A légkondicionált irodaépületek sokféle egészségi kockázatot jelentenek az ott dolgozók számára. Fejfájás, bőrelváltozás, légzési nehézség, krónikus kimerültség: ezek a leggyakrabban előforduló panaszok, amelyek a légkondicionált helyiségeknél általában jelentkeznek. Ezek egészségi kockázataival és az okok megszüntetésével ma már több kutatóintézet is foglalkozik.

A légkondicionáló berendezések olyan elven működnek, hogy nem friss levegőt pumpálnak a rendszerbe, hanem ugyanazt a levegőt szűrik és forgatják vissza, ami egy légtérben van.

Sokáig nem hitték, hogy a légkondicionált munkahelyen az ott dolgozók kiszáradt bőrének, szédülésének, hányingerének, fejfájásának és légszomjának a légkondicionáló berendezés az oka. E berendezések szűrőjének gyakoribb cseréjével a levegőbe kerülő kórokozók számát és az egyéb egészségkárosító hatásokat is mérsékelni lehet. Sajnos sok irodaépület, szálloda tulajdonosa gyakran ezeken a költségeken takarékoskodik. Hosszan tartó vizsgálatokon keresztül megfigyelték, hogy a légkondicionált munkahelyen dolgozók panaszai megszűnnek, tüneteik enyhülnek, amikor a dolgozók otthon vagy szabadságon vannak.

Mindez azonban még nem kötelezi a munkáltatót arra, hogy általában szüntesse meg az egészségkárosító hatásokat, például alkalmazzon hatékonyabb levegőszűrőket, oldja meg a rendszeres cseréjüket, gondoskodjon az ott dolgozók számára kellemesebb hőmérséklet- és a páratartalomról. Munkahelyen az ebédszünetben érdemes10 perces séta keretében friss levegőn tartózkodnunk, főleg folyamatosan fennálló egészségügyi panaszok esetén. Működnek az országban több helyen is ún. asztma-klubok, ahol az érintettek tanácsaikkal, tapasztalataikkal egymást segítik, támogatják.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció