Allergiás? Hangos éjszakái lehetnek!

Az allergiás eredetű szénanátha sok kellemetlenséget okoz, nemcsak a nappalait rontja meg, hanem az éjszakai pihenését is tönkreteheti.

Nátha, de nem megfázás

Orrnyálkahártya-gyulladást - közkeletű nevén náthát, orvosi nevén rhinitist - okozhat a vírusos és bakteriális fertőzés mellett allergiás reakció is. Ezek száma évről évre emelkedik, az allergiával lassan mint népbetegséggel kell számolnunk.

Az egyszerűen csak szénanáthaként emlegetett allergiás rhinitis lehet szezonális és egész évben fennálló. A szezonális, allergiás rhinitis vagy szénanátha a nyálkahártyának egy azonnali allergiás reakciója, amely a kiváltó hatásra, az év egy bizonyos időszakában lép fel. Ilyenkor könnyebb megtalálni a kiváltó okot (például egy bizonyos fajta növény, például a parlagfű, a som, a nyír, a feketeüröm, a csalánfélék, stb. pollenjére való érzékenységet). Jellegzetes tünete az orrfolyás, az orr elzáródása, az orrban fellépő viszketés és nyálkahártya-duzzanat. A tartósan fennálló rhinitis tünetei hasonlóak a szezonálishoz, ezt is orrfolyás, orrnyálkahártya duzzanat, tüsszögés, nyitott szájjal való légzés jellemzi. Ebben az esetben nehezebben nyomozható ki az ok, a "bűnös" allergén, de például az állatszőr, a toll, a penészgomba, a poratka is állhat az allergiás reakció hátterében.

Légzési nehézségek

A megduzzadt orrnyálkahártya nem engedi be a levegőt az orrjáratokba, az orrdugulásos beteg nyitott szájjal igyekszik levegőhöz jutni. Így azonban kiszárad a szájüreg és a garat nyálkahártyája, és az allergiás tünetek jelentkeznek az alsóbb légutakon is, hiszen az orr szűrő szerepe megszűnik. Ezek a tünetek éjszaka is jelentkeznek, így a szénanáthával, az allergiás rhinitisszel együtt járnak az alvási nehézségek. A náthás beteg rosszul, fel-felriadva, nehezen alszik, vagy egyáltalán nem pihen, mivel a gátolt orrlégzés miatt csak nehezen tud az orrán át levegőt venni. Pedig a mély, pihentető alvásra nagy szükség lenne, mert a hiánya másnap fáradtságot és rosszabb munkahelyi teljesítményt okoz. Mindemellett a beteg a hangos levegővétellel, a horkolásával a környezetét is zavarja.

A szénanátha okozta alvási nehézségek állnak nemegyszer a gyerekek nappali kimerültsége, tanulási zavarai, figyelmetlensége mögött is, ezért mindenképpen enyhíteni kell ezeket a tüneteket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő