A gyakori arcüreggyulladás okai

Erős fejfájás, orrdugulás és köhögés: akár egyszerű nátha szövődményeként is megjelenhetnek az arcüreggyulladás tünetei. Vannak azonban esetek, amikor műtétre is szükség van a panaszok kezelése érdekében.

A krónikus arcüreggyulladással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

Hogyan lesz a náthából arcüreggyulladás? Részletek itt.

Az arccsontokban összetett üregrendszer található: az orr két oldalán az arcüregek, a szemek között, az orrgyök mögött a rostasejtrendszer, felettük a homloküreg, a koponyaalapon az iköböl. A köznapi nyelvben arcüreggyulladásnak, helyesebben orrmelléküreg-gyulladásnak hívott probléma bármely említett területet érintheti. Ennek során - a nyálkahártya gyulladásos duzzanatának következtében - az üregek elzáródnak, a termelődő folyadék pedig felgyülemlik. Ez okozza a nyomó, gyakran kisugárzó fejfájást. Attól függően, hogy a gyulladás melyik területet érinti, a fájdalom jelentkezhet a homlok, illetve a szemüreg felső részén vagy a szemek alatt, sőt akár a fejtetőre vagy a felső fogsorba is sugározhat.

A rendszeresen visszatérő arcüreggyulladás egyéb betegségek tünete is lehet
A rendszeresen visszatérőarcüreggyulladásegyéb betegségek tünete is lehet (fotó: 123rf)

Orrpolip és orrsövényferdülés

A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, így a termelődő nyák azokból nem tud kiürülni, előbb-utóbb elfertőződik, krónikus arcüreggyulladás jelentkezhet. Előfordul, hogy az érintettek ezt megelőzően nem is veszik észre, hogy orrpolipjuk van, annak ellenére, hogy orrnyálkahártya-duzzanatuk, gátolt orrlégzésük már régóta fennáll. Ám ha valaki orrfolyás, gátolt orrlégzés, fejfájás, horkolás vagy orrhangú beszéd miatt fül-orr-gégész szakorvoshoz fordul, a diagnózis könnyen felállítható az orrüreg vizsgálata alapján.

A jobb és bal orrüreget egymástól elválasztó orrsövény egy porcból és csontból álló, nyálkahártyával fedett lemez. A fejlődés során a porcos és a csontos rész nem egyenlő ütemben növekszik, így gyakorlatilag nincs olyan ember, akinél ne beszélhetnénk valamilyen fokú orrsövényferdülésről . Lehet egészében az egyik oldal felé elferdült, de lehet S alakban is, a felső részében az egyik, az alsó részében a másik irányba görbült. Az enyhébb eltérések általában nem okoznak panaszt, a nagyobb fokú ferdeség viszont a gátolt orrlégzés miatt hozzájárul a tartós orrdugulás, ezáltal a visszatérő arcüreggyulladás megjelenéséhez is.

A krónikus arcüreggyulladás kivizsgálása

Ha az arcüreggyulladás időről időre kiújul, akkor a fertőzések mellett más lehetséges kiváltó tényezőket is figyelembe kell venni. Endoszkópos betekintéssel, valamint melléküreg-CT-vizsgálattal képet kaphatunk közvetve az orrmelléküregek állapotáról. A vizsgálatok segíthetnek felderíteni, hogy van-e például orrsövényferdülés vagy orrpolip, amely a gátolt orrlégzés miatt szintén szerepet játszhat a betegség ismételt megjelenésében.

Mi okozhat még visszatérő betegséget?

  • A nyálkahártya krónikus duzzanatát okozhatja például egy fel nem ismert légúti allergia, melynek kezelése nélkül az arcüreggyulladást sem lehet végleg megszüntetni.
  • Előfordulhat, hogy fogászati probléma, így a foggyökerek krónikus gyulladásának szövődményeként jelentkezik a visszatérő arcüreggyulladás.
  • Kiújuló orrpolip esetén érdemes azt is vizsgálni, hogy a betegnek nincs-e refluxa. Arefluxugyanis az orrnyálkahártyát reflexes úton keresztül is gyulladásban tartva hozzájárulhat az orrpolip kialakulásához, majd következtében az arcüreggyulladás ismétlődő megjelenéséhez.

Az ismétlődő arcüreggyulladás tehát sok esetben csak tünet, valamilyen mögöttes probléma, gyulladás következménye. Feleslegesen szedett gyógyszerek, orrcseppek és a betegséggel járó rossz közérzet, fájdalom helyett mindenképp javasolt tehát a fül-orr-gégészeti kivizsgálás visszatérő panaszok esetén.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)