A vizelet elárulja, mi történik a tüdőben

A súlyos asztmások vizeletének kémiai összetétele eltér az enyhe és közepes asztmásokhoz, illetve az egészséges személyekhez képest is, és ez új utakat nyithat a gyógyszeres kezelésben.

Az asztma egy hörgőszűkülettel járó krónikus betegség, amely súlyos esetben allergiával nehezített. Érintettjei a jellemzően rohamokban jelentkező hörgőszűkület miatt köhöghetnek és fulladhatnak, légzésük sípoló lehet. A betegeknél elsősorban a kilégzés problémás. A légvételi nehézségek hátterében az áll, hogy a hörgőnyálkahártya az asztmára jellemző gyulladás miatt megduzzad, a hörgőket pedig a simaizmok görcsös összehúzódása beszűkíti. Az asztma gyakorisága Európában 5-7 százalékosra tehető. Hazánkra is ez az adat lehet jellemző, de nem minden asztmás van nyilvántartva.

asztma
A kutatók fontos részletre jöttek rá az asztmával kapcsolatban. Fotó: Getty IMages

Európai kutatók most fontos felfedezést tettek, amely hatékonyabb kezelést eredményezhet a világ 262 millió asztmás betegének. Dr. Stacey Reinke (ECU) és Dr. Craig Wheelock (Karolinska Intézet, Svédország) által vezetett kutatásban 11 ország több mint 600 résztvevőjének vizeletmintáit elemezték. A cél az volt, hogy azonosítsák a krónikus, súlyos asztma különböző altípusait, és jobban megértsék a működésüket. Definíciójuk szerint súlyos asztma akkor fordul elő, ha valakinek az asztmája nem kontrollálható, annak ellenére, hogy nagy mennyiségű és/vagy többféle gyógyszerrel kezelik.

Az asztma jobb megértéséhez a szervezet kémiai profiljának felállítására volt szükség. Az egyéni "metabolizmus" vizsgálata pillanatfelvételt ad az egyén aktuális fiziológiai állapotáról, és kiváló betekintést nyújt a betegség folyamataiba. A vizelet-metabolizmus alapján alapvető különbségeket azonosítottak az asztmások energia-anyagcseréjében.

Lényegében arról van szó, hogy a vizelet elárulja, mi történik a tüdőben.

A kutatócsoport felfedezte, hogy a súlyos asztmásoknál csökkent egy bizonyos típusú metabolit, az úgynevezett karnitin. A karnitinek fontos szerepet játszanak a sejtek energiatermelésében és az immunválaszokban. További elemzések megállapították, hogy a karnitin anyagcsere alacsonyabb volt a súlyos asztmásoknál. Ezek az új eredmények segíteni fogják a kutatókat abban, hogy új, hatékonyabb terápiákat dolgozzanak ki az asztmások számára.

A tudósok tervei szerint, tovább fogják vizsgálni a karnitin anyagcseréjét, hogy hatékonyabb, asztma elleni gyógyszereket fejlesszenek ki – számolt be az eredményekről a Medical Express egészségügyi szakportál.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: