A vizelet elárulja, mi történik a tüdőben

A súlyos asztmások vizeletének kémiai összetétele eltér az enyhe és közepes asztmásokhoz, illetve az egészséges személyekhez képest is, és ez új utakat nyithat a gyógyszeres kezelésben.

Az asztma egy hörgőszűkülettel járó krónikus betegség, amely súlyos esetben allergiával nehezített. Érintettjei a jellemzően rohamokban jelentkező hörgőszűkület miatt köhöghetnek és fulladhatnak, légzésük sípoló lehet. A betegeknél elsősorban a kilégzés problémás. A légvételi nehézségek hátterében az áll, hogy a hörgőnyálkahártya az asztmára jellemző gyulladás miatt megduzzad, a hörgőket pedig a simaizmok görcsös összehúzódása beszűkíti. Az asztma gyakorisága Európában 5-7 százalékosra tehető. Hazánkra is ez az adat lehet jellemző, de nem minden asztmás van nyilvántartva.

asztma
A kutatók fontos részletre jöttek rá az asztmával kapcsolatban. Fotó: Getty IMages

Európai kutatók most fontos felfedezést tettek, amely hatékonyabb kezelést eredményezhet a világ 262 millió asztmás betegének. Dr. Stacey Reinke (ECU) és Dr. Craig Wheelock (Karolinska Intézet, Svédország) által vezetett kutatásban 11 ország több mint 600 résztvevőjének vizeletmintáit elemezték. A cél az volt, hogy azonosítsák a krónikus, súlyos asztma különböző altípusait, és jobban megértsék a működésüket. Definíciójuk szerint súlyos asztma akkor fordul elő, ha valakinek az asztmája nem kontrollálható, annak ellenére, hogy nagy mennyiségű és/vagy többféle gyógyszerrel kezelik.

Az asztma jobb megértéséhez a szervezet kémiai profiljának felállítására volt szükség. Az egyéni "metabolizmus" vizsgálata pillanatfelvételt ad az egyén aktuális fiziológiai állapotáról, és kiváló betekintést nyújt a betegség folyamataiba. A vizelet-metabolizmus alapján alapvető különbségeket azonosítottak az asztmások energia-anyagcseréjében.

Lényegében arról van szó, hogy a vizelet elárulja, mi történik a tüdőben.

A kutatócsoport felfedezte, hogy a súlyos asztmásoknál csökkent egy bizonyos típusú metabolit, az úgynevezett karnitin. A karnitinek fontos szerepet játszanak a sejtek energiatermelésében és az immunválaszokban. További elemzések megállapították, hogy a karnitin anyagcsere alacsonyabb volt a súlyos asztmásoknál. Ezek az új eredmények segíteni fogják a kutatókat abban, hogy új, hatékonyabb terápiákat dolgozzanak ki az asztmások számára.

A tudósok tervei szerint, tovább fogják vizsgálni a karnitin anyagcseréjét, hogy hatékonyabb, asztma elleni gyógyszereket fejlesszenek ki – számolt be az eredményekről a Medical Express egészségügyi szakportál.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra