Máris elkezdődött az idei parlagfűszezon

A megszokottnál két héttel korábban jelent meg a parlagfű virágpora a levegőben. A szakértő szerint az elkövetkező hetekben egyre több problémát fog okozni a növény az allergiások körében.

Milyen élelmiszerekkel alakul ki gyakran keresztallergia parlagfűallergia esetén? Részletek itt.

Országos felmérést kellene készíteni a parlagfűhelyzetről, és mindig oda kellene koncentrálni az irtáshoz használható erőket, ahol éppen a legnagyobb a probléma. Ráadásul a pollen allergiakeltő hatását a környezetszennyezés megsokszorozza - mondta el az InfoRádióban Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke. Hozzátette, a szennyezett pollenek akár 50 kilométerre is el tudnak repülni, így elsősorban a forrásnál kellene irtani ezeket. A probléma megoldása tehát mindenképpen csak össztársadalmi szinten lehetséges.

Idén a szokásosnál hamarabb kezdődött a parlagfű szezonja
Idén a szokásosnál hamarabb kezdődött a parlagfű szezonja

Magyar Donát aerobiológus kifejtette, hogy bár az allergiás betegek tünetei a csapadékos időszakokban enyhülhetnek, ez csupán átmeneti javulás. A parlagfű ugyanis ez idő alatt továbbra is termel pollent, csupán az nem kerül a levegőbe. Amint elvonultak viszont az esőfelhők, az allergén hirtelen nagy mennyiségben jut ismét a levegőbe. Idén ráadásul éppen a csapadékos időjárásnak köszönhetően indultak hamarabb növekedésnek a növények, így tíz év után először jelent meg ilyen korán a parlagfű virágpora.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy az allergiások hosszú szezonra készülhetnek, mivel a parlagfű idénye általában egészen október végéig kitart. Emellett mindenkinek tanácsolja, hogy forduljon orvoshoz, akinél ebben az időszakban szem- és szájpadlásviszketés, köhögés, illetve tüsszögés lép fel.

tanácsok, pollenallergia, pollennaptár, szénanátha, parlagfű
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)