Veszélyes, ha megdörzsöljük a szemünket

Átmenetileg remek érzést nyújthat, ha megdörzsöljük fáradt, esetleg allergiától vagy megfázástól viszkető szemünket, kevesen tudják azonban, hogy ezzel hosszú távon akár komoly problémákat is előidézhetünk. Cikkünkben összeszedtük, milyen veszélyekkel járhat.

Súlyos szembetegség alakulhat ki

"A krónikus szemdörzsölés a szaruhártya gyengülését vagy torzulását eredményezheti, és akár keratoconus is kialakulhat" - céloz Dr. Mark Mifflin, a Utahi Egyetem szemészprofesszora a szem degeneratív rendellenességére, melynek lényege, hogy a szaruhártyában bekövetkező strukturális változások miatt annak egy része elvékonyodik és kúpszerűen kiemelkedik a szemfelszín normális görbületéből. Ha a probléma súlyos, akár szaruhártya-átültetésre is szükség lehet.

A jó szem ezért nélkülözhetetlen - infografika Elsősorban a szemünkkel tartunk kapcsolatot a világgal, ezért a jó látás komoly hatással van arra, hogy milyen minőségben éljük az életünket. Bár a látásunk romolhat az öregedéssel, vannak eszközeink, hogy a szemünket fiatalon tartsuk. Erre hívja fel a figyelmet infografikánk. Részletek itt.

Megkarcolódhat a szaruhártya

Ha valami belement a szemünkbe, például egy porszem vagy a smink egy kis darabja, jólesik dörzsöléssel enyhíteni az irritáción. Félő azonban, hogy a pillanatnyi megkönnyebbülésért nagy árat kell fizetnünk - fennáll ugyanis a veszélye, hogy megkarcolódik a szaruhártya. Ez a fajta sérülés alapvetően egy-két nap alatt begyógyul, de ha nem kezelik megfelelően, előfordulhat, hogyfekélyalakul ki, olvasható a Mayo Clinic oldalán. A legjobb, ha irritáció esetén megpróbáljuk langyos vízzel, gyengéden öblögetni a szemet.

Ronthatunk a zöld hályog állapotán

Dr. Charles McMonnies, az új-dél-walesi egyetem optometriai és látástudományi iskolájának professzora szerint aki úgy dörzsöli a szemét, hogy közben súlyos szembetegsége, például zöld hályogja van, az nagy eséllyel ront az állapotán. A glaukómát a szem elülső részében felhalmozódó folyadék okozza, amely károsíthatja a látóideget, és végül vakságot okozhat. A szem dörzsölése megzavarhatja a vér visszaáramlását, így vezethet idegkárosodáshoz, majd látásvesztéshez.

Nem tesz jót a rövidlátóknak sem

Progresszív miópia, vagy rövidlátás esetén szintén nem ajánlott a szemdörzsölés, mert hatására tovább romolhat a látás, hangsúlyozza Dr. McMonnies. A rövidlátás lényege, hogy az érintettek közelre jól látnak, távolra viszont csak homályosan. Ez a fajta szemprobléma a lakosság 10 százalékát érinti; kontaktlencsével, szemüveggel lehet korrigálni, de létezik többféle műtéti eljárás is a progresszió megállítására, lassítására.

Vigyázzunk a szemdörzsöléssel!
Vigyázzunk a szemdörzsöléssel! Fotó: iStock

Megnő a fertőzés veszélye

Nem számít, milyen alaposan és hányszor mosunk kezet, mindig maradhatnak rajta baktériumok, amik a megfelelő helyre eljutva akár komoly fertőzést is előidézhetnek. Az Amerikai Optometriai Szövetség szerint a szemünk különösen veszélyeztetett ilyen szempontból: a kórokozók "szerencsés" esetben csak kivörösödést, égő érzést okozhatnak, de előfordulhat, hogy akár kötőhártya-gyulladás is kialakulhat.

A szemhéj elvesztheti rugalmasságát

A dörzsölés nem csupán a szemgolyót sértheti meg, de a szemhéjnak sem tesz jót. "A szemhéj szép lassan elveszítheti rugalmasságát, ami, bár nem tűnik komoly problémának, valószínűleg senki nem szeretné, ha pont vele történne meg" - mondja Dr. Mifflin, aki szerint csak és kizárólag akkor lehet biztonságos a dörzsölés, ha olyan az ereje, mintha egy törölközővel szárítanánk az arcunkat.

Véraláfutások, sötét karikák jelenhetnek meg

A WebMD cikke szerint a dörzsölés miatt elpattanhatnak a szemben lévő apró erek, ami véraláfutások megjelenését eredményezi. Az így keletkező "fölösleges" vér ezután a környező szövetekbe áramlik, például a szem alá, ez is lehet tehát az oka a zavaró, sötét karikáknak, amelyektől olyan fáradtnak, szomorúnak tűnik a pillantásunk.

Forrás: thehealthy.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső