Szemszárazság: így kezelhető

Kipirosodó, viszkető, irritált szemek, homályos látás - ezek a szemszárazság leggyakoribb tünetei. A jelenséget nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert súlyos szövődményei lehetnek, de szerencsére könnyen tehetünk ellene!

A szemnek percenként többször is szüksége van arra, hogy "visszanedvesítsék": ez nemcsak a kényelmünkhöz szükséges, de ahhoz is, hogy megfelelően láthassunk. Ezt a visszanedvesítő feladatot a könny látja el, amely egy optikai törőközeg. Ha a könnyfilm mennyisége csökken, vagy minősége megváltozik, akkor a szemgolyó felszínén mikroszkopikus méretű sérülések keletkezhetnek, amelyek egy idő után nemcsak kellemetlenséget okoznak, de viszketéssel, kipirosodással, gyulladással, emellett a látás romlásával is együtt járhatnak. A száraz szem-szindróma alakulhat ki ha a nedvesítő rendszer működésében zavar következik be. Ennek oka lehet valamilyen belgyógyászati-immunológiai betegség, gyógyszerszedés mellékhatása, de okozhatják környezeti tényezők is, például a klimatizált, száraz levegő. Az emelkedett életkor, illetve a kontaktlencse-viselés is a leggyakoribb okok közé tartozik.

Olyan tevékenységek, melyeknél ritkábban pislogunk vagy megerőltetjük a szemünket, szintén fokozhatják a panaszokat - ezek közé tartozik a hosszú ideig történő számítógépezés, a tévénézés, az olvasás vagy autóvezetés. A tünetek rosszabbá válhatnak szeles, poros időben, füstös helyiségekben, illetve olyan helyeken, ahol nagyon száraz a levegő.

Pár perc szünet

A szemszárazság kezelésének célja a szemfelszín nedvesen tartása és ezáltal a tünetek megszüntetése. A legfontosabb, legelső feladat megállapítani a nem megfelelő nedvesítés okát, és lehetőség szerint megszüntetni ezt. Ha a szem szárazságát valamilyen betegség okozza, akkor ennek kezelésével, karban tartásával általában megszűnik a szem szárazsága is, ha pedig a gyógyszerszedés miatt alakulnak ki a problémák, akkor egy másik készítményre való áttérés is javíthat az érintett állapotán.

Ha a környezetünk okolható a szem kiszáradásáért, például azért, mert nagyon száraz a levegő az irodában vagy poros környezetben dolgozunk, akkor megfelelő párologtató működtetésével vagy védőszemüveg viselésével csökkenthetőek a tünetek. Ha a számítógép monitora vagy olvasás, tanulás miatt érezzük a kellemetlenséget, akkor egyszerű dolgunk van: tartsunk szünetet! Dőljünk hátra lehunyt szemmel néhány percre, relaxáljunk - ezzel nemcsak a szemünket, de az agyunkat is felfrissíthetjük. Ha pedig autóvezetés közben érezzük, hogy ég a szemünk, saját és mások biztonsága érdekében is érdemes néhány percre félreállni.

Könny a flakonból

A száraz szem kezelésére több terméktípusból választhatunk: többek között műkönny-oldatok, síkosító kenőcsök, újranedvesítő cseppek és permetek állnak a száraz szemtől szenvedők rendelkezésére. A hagyományosan alkalmazott készítmények egy része egyszerű vízalapú, érösszehúzó tartalmú oldat. Ezek hűsítő hatással vannak a szemre és a szem vörösségét és a könnyezést csökkenthetik. Az érösszehúzók azonban a szemszárazságot fokozhatják, így csak rövid ideig enyhítik a panaszokat!

A műkönnyek jelentős előnye a viszkozitás-növelőkből származik, amelyek a könnyfilm stabilitását szolgálják és megelőzik a könny párolgását. A könny-oldatok megnövelt viszkozitása a többi aktív összetevő szemfelszínnel történő közvetlen érintkezésének idejét is meghosszabbítja. Ezeket - típustól függően - naponta többször is, szükség szerint alkalmazhatjuk, azonban tudni kell, hogy nem mindenkinek válik be egy-egy bizonyos típus, így lehet, hogy kísérleteznünk kell az egyes termékekkel. A legegyszerűbb és a legtöbb embernek gyors enyhülést nyújtó készítmény az úgynevezett fiziológiás sóoldat , ám ez tartós szemszárazság esetén (ha gyakran visszatér a kellemetlen érzés) kevésnek bizonyulhat.

A gélek segítik a szem síkosítását és elősegítik a könnyfilm épségét. Ezen anyagok a szemfelszín hőmérsékletétől megolvadnak és a szemcseppeknél nagyobb viszkozitásukból kifolyólag hosszabb ideig a szemfelszínen maradnak. Sűrűbb összetételük miatt átmeneti látászavart okozhatnak, ezeket inkább éjszakára használjuk!

Ha valamilyen anatómiai elváltozás okozza a szemszárazságot (például a könnycsatorna zavarai, elzáródása, esetleg szemhéjproblémák), akkor természetesen ezt az okot kell megszüntetni, általában műtéti segítséggel, de tartósan viselhető, speciális kontaktlencsék is segíthetik a szem folyamatos visszanedvesítését.

Köszönjük dr. Bana Ildikó szemész-kontaktológus segítségét a cikk elkészítésében!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: