Miért több a szemüveges? Itt a magyarázat

A szemészeti ellátáshoz való korlátozott hozzáférés, a népességöregedés és a változó életmód a fő oka annak, hogy globálisan egyre nő a látásromlással élők száma - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmányából.

A jelentés szerint világszerte legalább 2,2 milliárd ember szenved látásromlástól vagy vakságtól, és közülük legalább egymilliárdan olyan látásromlással küzdenek, amely megelőzhető lett volna vagy kezelésre vár. Ide tartoznak az olyan mérsékelt vagy súlyos esetek is, amelyeket nem kezelt látászavarok, szürkehályog (katarakta), zöldhályog (glaukóma) és öregszeműség (presbyopia) váltott ki. A jelentés szerint a látásromlással élők többsége 50 évnél idősebb.

látásromlás, látásproblémák, látászavar,rossz látás, vakság, szemüveg, szürke hályog, zöld hályog, rövidlátás
látásromlás, látásproblémák, látászavar,rossz látás, vakság, szemüveg, szürke hályog, zöld hályog, rövidlátás

A cukorbetegség is kockázati tényező

A látásromlással élők számának globális növekedéséhez az is hozzájárul, hogy az emberek egyre több időt töltenek zárt térben és olyan, közelre látást igénylő tevékenységeket végeznek, amelyek miatt rövidlátókká válnak. A jelentés szerint több szabadtéri programmal csökkenthető a kockázat.

Látásromlást is okozhat amagas vérnyomás- részletek itt!

A látásromlás továbbá egyre több diabéteszes, elsősorban 2-es típusú cukorbetegséggel élő embert érint. Szinte mindegyik betegnél kialakul a diabéteszes ideghártya-betegség (retinopátia) egyik formája. Rendszeres szemvizsgálattal és megfelelő életmóddal azonban megelőzhető lenne a betegség.

A jelentés szerint az emberek látásának megóvása érdekében a szemészeti ellátásokat jobban kellene integrálni az országos egészségügyi szolgáltatásokba.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső