Így termelődnek a könnyek

Potyognak, ha sírunk, potyognak, ha nevetünk - akár akarjuk, akár nem. De mégis, mik azok a könnyek? Hogyan termelődnek és minek hatására? És egyáltalán, miért van rájuk szüksége a szervezetnek?

A kisbabák, a felnőttek, a gyerekek, az öregek, a nők, a férfiak - azaz mi mind sokat könnyezünk életünk során. A sírás és a nevetés közben kicsorduló cseppek fontos üzenetet hordoznak a külvilág számára érzelmi állapotunkról, de az is jelzésértékű, ha hagymapucolás közben törölgetjük a szemünket. A tudósok azt is felmérték, hogy több könnyet használnak el a nők, akik átlagosan évente 30-64 alkalommal sírnak, míg a férfiak csak 6-17-szer. A könny azonban ezen kívül a szemünk védelmét is ellátja.

Potyognak ha sírunk, potyognak, ha nevetünk
Potyognak ha sírunk, potyognak, ha nevetünk. Fotó: iStock

Mi a könny?

Röviden összefoglalva a szemünket védő folyadék. A szemgolyó elöl található felszínét, valamint a szemhéj belső felületét borító hártyát, a kötőhártyát tartja folyamatosan nedvesen. Kimossa a szembe kerülő szennyezőanyagokat, valamint összetételénél fogva elpusztítja a kórokozókat is. Termeléséért a szemek külső oldalán elhelyezkedő könnymirigyek felelősek, amelyek folyamatosan dolgoznak. A váladékot pislogással oszlatjuk szét a szemgolyón, méghozzá úgy, hogy a mozgással tulajdonképpen kiszivattyúzzuk a felgyülemlett könnyet a szemünkből. Az elhasznált folyadék a könnycsatornába, majd a könnyzacskóba jut, és végül a könnyvezetéken, valamint az orrunkon keresztül távozik a szervezetünkből. Síráskor vagy irritáció hatására azonban olyan nagy mennyiségben ömlik, hogy a könnycsatorna nem tudja elvezetni, ezért a szemünkből az arcunkra folyik.

Dolgok, amikkel ártunk a szemünknek - részletek!

Ha nem sírunk, akkor naponta körülbelül egy milliliter könnyet termelnek a szemeink. De könnyekből is többféle létezik. A mirigyek állandó munkájának köszönhetően az úgynevezett bazális könny tartja nedvesen a szemünket, illetve védi és táplálja a szaruhártyát. Ez azonban különbözik attól, ami akkor folyik a szemünkből, ha füst, allergia vagy más anyag csípő, irritáló hatását érezzük. Jól ismerjük az érzelmi könnyeket is, amelyek leginkább abban térnek el az előző kettőtől, hogy magasabb a hormontartalmuk. Nem meglepő módon legnagyobb arányban a prolaktin nevű hormon mutatható ki az érzelmi könnyekből, amely a női ciklussal, illetve a szoptatás beindításával is kapcsolatba hozható, ezen kívül szükséges ahhoz is, hogy elegendő mangán legyen a testünkben, ami pedig a hangulatszabályozásért felelős. Az érzelmi könnyekben egy bizonyos leucin-enkefalin nevű anyag is található, amely fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatással is bír. Ezért is lazít el és nyugtat egy kiadós sírás.

Miért sós a könny?

A könny legnagyobb része víz. Tulajdonképpen sós víz, hiszen a vérből sók, azaz elektrolitok is kerülnek bele. Van benne például nátrium, kálium, bikarbonát, klorid, kalcium és magnézium is. Akik a könny összetételét a vérplazmáéhoz hasonlítják, fontos különbségnek tartják, hogy az előbbi kevesebb nátriumot és több káliumot tartalmaz. És ahogy a plazma, a legtöbb emberi váladék, mint a vizelet vagy az izzadság is sós - hiszen alapvetően a testünk is az.

A könny további fontos összetevői a fehérjék, például baktériumölő enzimek, amelyek védik a szemet a kórokozóktól. A lipidek, amelyek tulajdonképpen egy olajos bevonatot képeznek a szemünk felületén, megakadályozva, hogy gyorsan elpárologjon a könny. A legalul található nyák-, más néven mucinréteg pedig biztosítja, hogy a másik két réteg a szem hámjához tapadjon, valamint biztosítja a sima optikai felületet.

A rejtély: mi váltja ki a könnyezést?

Persze a folyamatról sok mindent tudunk, azt egyelőre azonban nem fejtették meg a tudósok, hogy az agy érzelmi reakciókért felelős agyterületéről, azaz a limbikus rendszerből pontosan milyen idegpályákon keresztül halad az információ ahhoz, hogy sírni kezdjünk. Arra azonban biztosan lehet következtetni a könnyünk hormontartalmából, hogy síráskor egyfajta egyensúlyi rendszert kell a szervezetnek helyreállítania. Az erős érzelmek ugyanis fokozott hormontermelésre ösztönöznek. A feleslegtől pedig sírás közben, a könnyeink segítségével tudunk megszabadulni.

A tudósok azt már korábban igazolták, hogy azok, akik sokszor sírnak, egészségesebbek, mint azok, akik elfojtják az érzelmeiket. Azok az emberek, akik erősnek akarnak látszani önmaguk vagy a világ előtt, sokkal gyakrabban szenvednek szívbetegségben, vagy küzdenek fejfájással, depresszióval. Összefoglalva leszögezhetjük tehát, hogy a sírás és a könnyek segítenek megőrizni az egészségünket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)