Hihetetlen, mivel kezelnék a súlyos szembetegségeket

Amerikai kutatók jelentős előrelépést tettek a humán klinikai kísérletek megkezdése felé, miután kimutatták, hogy az általuk laboratóriumban kitenyésztett retinasejtek képesek összekapcsolódni más sejtekkel, így donorszervként szolgálhatnak transzplantációs célokra. Reményeik szerint a módszer rövidesen számos szembetegség esetén gyógymódként szolgálhat.

A Wisconsin-Madisoni Egyetem kutatói több mint egy évtizede folytatnak kutatásokat, amelyek nyomán immár képesek a látás folyamatában nélkülözhetetlen recehártyáéhoz, avagy retináéhoz hasonló szöveteket laborban kitenyészteni. Mint azt az egyetem közleménye írja, ehhez közönséges bőrsejteket programoznak vissza pluripotens őssejtekké, majd azokból fejlődnek ki a fényérzékeny retinasejtek, amelyek képesek érzékelni a fényt, hogy aztán továbbítsák annak jeleit az agy felé. David Gamm, az egyetem szemész professzora, a McPherson Szemkutató Intézet igazgatója elmondta, már a kezdetek óta az a céljuk, hogy olyan szervszerű szöveteket, úgynevezett organoidokat hozzanak létre, amelyeket beültetve aztán pótolni tudják a szervezet azonos típusú sejtjeit, amelyek valamilyen retinabetegség következtében korábban elpusztultak.

vak férfi, vakvezető kutya, fehér bot, park
Laborban nevelt retinasejtek adhatják vissza egyes szembetegek látását. Fotó: Getty Images

„Miután azonban hónapokig növekedtek összetett csoportokká egy laboratóriumi csészékben, a kérdés továbbra is az – képesek lesznek a sejtek megfelelően működni, ha szétválasztjuk őket? Ez ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy beültethessük egy beteg szemébe” – mutatott rá Gamm. A szakember és munkatársai a tavalyi év során több tanulmányt is közzétettek a témában, bemutatva, hogy a laboratóriumi retinasejtek, avagy fotoreceptorok ugyanúgy reagálnak a különböző hullámhosszú és intenzitású fényre, akárcsak az egészséges recehártya sejtjei. Emellett amikor leválasztják a sejteket az organoidban szomszédos sejtekről, képesek idegnyúlványokat, úgynevezett axonokat használva kapcsolatot keresni az új szomszédos sejtekkel, mintha csak kezet fognának azokkal.

„A kirakós utolsó darabja az volt, hogy kiderítsük, ezek a nyúlványok megfelelően tudnak-e kapcsolódni más retinasejttípusokhoz annak érdekében, hogy kommunikálni tudjanak” – árulta el Gamm. A kutatócsoport által a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelentetett legfrissebb tanulmány eredményei pedig arról árulkodnak, hogy a válasz a kérdésre: igen.

Jó hír: közösen kapták el a veszettséget

A retinán belül és az agyban elhelyezkedő sejtek szinapszisokon keresztül kommunikálnak egymással. Ezek lényegében apró átjárók az axonok végén. A wisconsini kutatóknak azt kellett bebizonyítaniuk, hogy laboratóriumi sejtjeikben megvan a képesség arra, hogy átvegyék a beteg sejtek helyét, illetve ugyanúgy továbbítani tudják az érzékszervi információkat, mint ahogy az egészséges sejtek tennék. Mindennek alapja pedig, hogy képesek legyenek szinapszisokat kialakítani.

Hogy erre valóban képesek-e, annak felderítése érdekében Gamm csapata sejteket választott le egyesével az organoidokról, majd egy hetet hagytak azoknak egy üvegedényben, hogy kinyújtsák axonjaikat, keresve az új kapcsolódási lehetőségeket. Ezután a veszettséget okozó vírus (Rabies lyssa) egy módosított változatának tették ki a sejteket. Újabb egy hét elteltével azt látták, hogy számos retinasejt nemcsak megfertőződött, de átadta a kórokozót a szomszédos sejteknek is, méghozzá a sikeresen létrejött szinapszisokon keresztül.

Gamm professzor szerint az új kutatási eredmények birtokában immár nyilvánvaló, hogy megtehetik a következő lépést, méghozzá azt, hogy elkezdjék a humán klinikai vizsgálatokat. Hozzátette, a fertőzött sejtek elemzése alapján a legtöbb szinapszist a fotoreceptorok alakították ki, illetve azok mindkét típusa, a csapok és pálcikák. Márpedig éppen ezek vesznek el olyan betegségek során, mint például az időskori makuladegeneráció és a genetikai eredetű festékes szemideghártyagyulladás (retinitis pigmentosa). Emellett a kísérletben a retina ganglionsejtjei kapcsán is biztató adatokat jegyeztek fel, amelyek jellemzően a látóideg betegségei során sérülnek, mint amilyen a zöld hályog (glaukóma) is. „Mindez jól mutatja, milyen széles körű potenciál rejlik ezekben a retinaorganoidokban” – emelte ki a szakember.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra