Gyakran szúr a szeme? Mutatjuk, mi segíthet

A száraz szem gyakori szemészeti probléma, amely nemcsak diszkomfortot okozhat, de a látásélességet is befolyásolhatja. A szemfelszín folyamatos hidratálása, a könnyfilm mennyiségének és minőségének javítása jelenthet megoldást a kellemetlen tünetek enyhítésében.

Legtöbben talán akkor érzik úgy, hogy szúr és szárad a szemük, amikor túl sok időt töltenek képernyő előtt. Márpedig a közösségi oldalak felhasználói közül szinte mindenki el tudja mondani magáról, hogy olykor-olykor bizony ráfügg a telefonjára. Szinte észre sem vesszük, úgy repülnek az órák, miközben az érdekes videókat pörgetjük egymás után. A jelenség nem korfüggő, a fiatalokat és az idősebb korosztályt is be tudja szippantani a digitális világ. Fontos lenne “digitális detoxot” tartanunk, vagyis időt kellene adnunk nemcsak a szemünknek, de az agyunknak is arra, hogy pihenhessen, különben az alábbi tünetekkel fog jelezni a szervezet.

 • idegentestérzés, mintha lenne valami a szemben
 • szúró, égő fájdalom
 • vörös szemek
 • fényérzékenység
 • homályos látás
 • enyhe viszketés
 • fokozott pislogás
 • erős könnyezés (időnként éppen ez lehet a szemszárazság egyik jele)
 • szemfáradtság, mintha nehéz lenne a szemhéjunk, le akarna csukódni
szemszárazság, szemfáradtság, fiatal nő, iroda
Szemszárazság gyakran jelentkezik azoknál, akik sokat ülnek képernyő előtt. Fotó: Getty Images

„Habár szemszárazság bárkinél kialakulhat – sőt az utóbbi években egyre több fiatalnál is megjelent a probléma –, bizonyos esetekben, élethelyzetekben nagyobb eséllyel jelenhet meg” – figyelmeztet dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. Lássuk, melyek a leggyakoribb kockázati tényezők.

 • 50 év feletti életkor: az évek előrehaladtával csökken a könnytermelés és romlik a Meibom-mirigyek funkciója. A könnyfilm minősége már nem megfelelő, ezért hamar elpárolog a szemfelszínről a könnyfilm. A szemhéjak lazasága, a Meibom-mirigyek és kivezetőcsöveik elváltozásai is gyakran érintik az idősebb korosztályt. Ezek a problémák szintén a szemek szárazságához vezethetnek.
 • Nőknél: a hormonális változások miatt már nem optimálisan működnek a Meibom-mirigyek, amelyek a könnyfilmet lezáró olajos réteg termeléséért felelősek.
 • Környezeti hatások: nem mehetünk el amellett, hogy milyen körülmények között dolgozunk, élünk. Poros, koszos, huzatos helyen, vagy akár klímával felszerelt helyen dolgozóknál fokozottan fordulnak elő a fenti panaszok.
 • Kontaktlencse-viselők: 50 százalékuk tapasztal szemszárazságra utaló tüneteket.

Mit tehetünk a szemszárazság ellen?

 • alaposan tisztítsuk meg a szemhéjunkat mindennap
 • számítógép, telefon használata közben iktassunk be szüneteket
 • győződjünk meg arról, hogy a számítógép képernyője a szem magassága alatt van, így kevésbé párolog a könny
 • fűtési szezonban használjunk párásítót, hogy megakadályozzuk a levegő kiszáradását
 • ha kontaktlencsét viselünk, olykor helyettesítsük szemüveggel, hogy pihenhessen a szemünk, illetve használjunk tartósítószermentes műkönnyet
 • igyunk minél több folyadékot, lehetőleg vizet, legalább 8-10 pohárral naponta
 • aludjunk napi 7-8 órát
 • táplálkozzunk változatosan és kiegyensúlyozottan, különös tekintettel az omega-3 zsírsavakra, antioxidánsokra

A száraz szem a legtöbb esetben a megfelelő összetételű tartósítószer-mentes műkönnyel, szemgéllel és megfelelő szemhéj-higiéniával jól kezelhető, a zavaró tünetek megszüntethetőek, csökkenthetőek. A műkönnyhasználat célja, hogy a szem felszínét nedvesítse, hidratálja, javítsa a könnyfilm minőségét, csakúgy, mint a testápoló teszi a kiszáradt bőrrel. „Ha ez az egyszerű megoldás nem hoz javulást, és a száraz szemes panaszok továbbra is fennállnak, akkor érdemes szemész szakorvos segítségét kérni” – tette hozzá dr. Cserháti Zoltán. „Súlyosabb esetekben szemhéjmelegítés, szemhéjmasszázs vagy akár könnypontdugók behelyezése jelenhet megoldást, hogy megakadályozzuk a könny elfolyását a szem felszínéről. Ezek és komplexebb terápiás megoldások (szájon át szedhető gyógyszerek, receptköteles szemcseppek, kenőcsök) segíthetnek azoknak, akik krónikus szemszárazsággal küzdenek.”

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: