Enyhe a tél: korábban megérkezett a pollenszezon

Idén a szokásosnál egy hónappal korábban, már január elején elindult a pollenszezon, köszönhetően a szokottnál is enyhébb időnek.

Mivel a tavalyi év utolsó hónapjának átlaghőmérséklete meghaladta a sokévi átlagot, és az újév is szokatlanul enyhe idővel indult, erre a természet is reagált. Van, ahol a varázsmogyoró már január első hetében kibontotta szirmait, ezzel pedig elindult a pollenszezon is – tudtuk meg az RTL Klub Híradójából.

allergia, nátha, tüsszögés, orrfolyás, allergiaszezon
A gyakori tüsszögés árulkodó allergiás tünet. Fotó: Getty Images

Február elején szokott megindulni az első növény, a mogyoró pollenszórása, az most egy hónappal korábban elkezdődött –mondta Páldy Anna a műsorban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) környezetegészségügyi szaktanácsadója hozzátette: bár ez nem jelenti azt, hogy erősebb lesz az idei pollenszezon, de hogy hosszabb, az biztos. Míg korábban 8-9 hónap volt ez az időszak, most kitolódhat akár 10-11 hónapra is.

Allergia vagy influenza?

Fontos egymástól elkülöníteni a megfázásos, influenzás és az allergiás tüneteket – hívta fel a figyelmet Torzsa Péter családorvos. Mint azt kiemelte: markáns különbség a vírus és az allergia okozta tünetek között, hogy az allergia nem okoz hőemelkedést, lázat, viszont allergiás reakció lehet a szemviszketés, a viszkető orr, az orrfolyás és a gyakori tüsszögés.

Az NNK javasolja, hogy a mogyoró, az éger, a kőris, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel már most a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól. A leghatékonyabb védekezés ugyanis, ha az érintettek még a szezon előtt elkezdik szedni az allergia elleni gyógyszerüket.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: