Újévi fogadalom: ez a sikeres életmódváltás titka

Új év, új célok: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés. Az elhatározás az első lépés, ez után következnek a nagyobb kérdések: hogyan kezdjem el, hova forduljak, kinek higgyek? Szász Máté, a SYNLAB biológusa elárulja, mi lehet a sikeres életmódváltás kulcsa, miért érdemes például táplálkozási szakember segítségét kérni és miért nem ajánlott csak az interneten olvasható tanácsokra hagyatkozni.

Az európai lakosság átlagosan 4 kilogrammot hízik évente. Ennek a súlytöbbletnek a nagy része az ünnepi időszakban kúszik fel. Nem is csoda, hogy ha újévkor megfogadjuk: ez így nem mehet tovább, megszabadulunk a súlytöbbletünktől és jobban figyelünk majd egészségünkre. Szász Máté szerint viszont az újévi célkitűzések többsége sajnos meghiúsul.

Sem életvitelünk, sem a bevitt tápanyagok minősége nem segít abban, hogy valóban le is dolgozzuk a felszedett kilókat. Emellett nem ismerjük szervezetünk általános egészségi állapotát sem, ráadásul ritkán kérünk személyre szabott segítséget, és gyakran általánosításokra hagyatkozunk. Az interneten keringő információk és a kísérletezések helyett a SYNLAB szakértője két fontos lépést javasol a sikeres életmódváltásunk érdekében: konzultáljunk felkészült dietetikus szakemberrel, és menjünk el személyre szabott vérvételre.

újév, fogadalom, életmódváltás, laborvizsgálat
Az újévi célkitűzések többsége sajnos meghiúsul, pedig nem kellene így lennie. Fotó: Getty Images

Trend vagy személyre szabott?

Gyakori eset, hogy a januári életmódváltás jegyében egy aktuálisan népszerű étrendet kezdünk el követni, és egy elsőre szimpatikusnak tűnő mozgásformát viszünk az életünkbe. Ez azonban közel sem ajánlott: ami másnak bevált, az nem biztos, hogy nekünk is jó lesz. Ha nem személyre szabott étkezést és mozgást követünk, jön a sikertelenség és a stagnáló mérleg, a rossz mozgásmintának és a nem megfelelő terhelésnek pedig sérülés és ízületi fájdalom lesz a vége.

Egy dietetikus pontosan tisztában van azzal – és ezért is javasolt külső segítséget kérni – , hogy különböző élelmiszereknek milyen a tápanyag-összetétele, illetve az adott ételek milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Emellett tökéletesen ismeri a fehérjék, zsírok, szénhidrátok szerepét. Tudja az egyes tünetek, betegségek hátterében meghúzódó esetleges hiányállapotokat, és a testösszetétel megfelelő arányát is.

A fenti tudás akkor lesz maximálisan személyre szabott, ha a dietetikus a szakmai tapasztalatait ki tudja egészíteni laborszakmai ismeretekkel is. „A siker kulcsa a személyre szabott megközelítésben rejlik. Ez pedig csak akkor jöhet létre, ha pontosan feltérképeztük a hozzánk forduló páciens szervezetének egészségi állapotát. Egy változást remélő ügyfélnek a szakértői konzultációk, a genetikai alapú tesztek, és a vérvizsgálatokból kimutatható, nyomon követhető paraméterek lehetnek a legnagyobb segítségére” – emelte ki a szakértő.

Széles körben elterjedt szokás az újévi fogadalomtétel, más kérdés, hogy sokaknál végül tiszavirág életűnek bizonyulnak az ilyenkor tett ígéretek. Akad azonban néhány olyan vállalás, amelyet egészségünk megőrzése miatt mindenképpen érdemes megtennünk, ráadásul egy kis elhatározással viszonylag könnyen be is tarthatók.

Segítség genetikai alapon is

Minden esetben javasolt táplálkozási szakemberrel konzultálnunk, ha

  • egyes élelmiszerek fogyasztása után szokatlan tüneteket észlelünk,
  • szeretnénk lefogyni,
  • vagy olyan konkrét tüneteket szeretnénk megszüntetni, mint a fáradtság, az emésztési gondok, a hasi panaszok vagy a hirtelen súlyingadozás.

Ha olyan szakembert keresünk, aki értelmezni tudja a laborleleteket és a tünetek együttesét, akkor valóban nyert ügyünk van. A labordiagnosztikának köszönhetően ugyanis olyan funkcionális információkat kaphat kézbe a szakember – és ezáltal az páciense is – , amely megváltoztathatja az egész közös munkát és a célfolyamatot.

Különböző tesztekkel feltérképezhető például, hogy milyen állapotban van a páciens beleinek mikrobiom-összetétele, elegendő laktátot termel-e a szervezete, és milyen az inzulinérzékenysége. De meg lehet nézni például azt is, hogy milyen betegség kialakulására van nagyobb kockázata, milyen a vitaminháztartása, milyen a pajzsmirigyműködése. Mindezek olyan adatalapú információkkal szolgálnak, amelynek köszönhetően a megfigyelés alapú étrendtervezés még inkább személyre szabható lehet.

„Edukációs szándékkal indítottuk el továbbképzésünket SYNLAB Akadémia néven, kifejezetten táplálkozási és sportszakemberek részére. Szeretnénk, hogy minél több preventív gondolkodású szakember be tudja építeni ismereteibe a labordiagnosztikai lehetőségeket, hogy ezzel is erősítse a saját szakmai kompetenciáját, és segítse pácienseit a célok eredményes elérésében” – hangsúlyozta a szakmai vezető.

A gyakorlatban ez azt eredményezi, hogy a szakember az addigi feltételezéseit alá tudja támasztani laborértékek elemzésével, jobban megérti az egyén „működését”, ok-okozati összefüggéseket tár fel, és nem általánosít bizonyos tüneteket után, hanem adatalapúan igazolja meggyőződését. Ha egy szakember tudja, mit keres és hogyan kell elemezni a laborleletet, azzal nagyban hozzájárulhat a páciense egészségtudatosságának kialakításához. Így a változás folyamata is hatékonyabb, hosszú távon pedig eredményesebb lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra