„Egy vérmintából megmondták, hogy epebeteg leszek”

Mindenki hosszú, egészségben eltöltött évekre vágyik, és szerencsére egyre többen tesznek is azért, hogy ez valóra válhasson. Az egészségtudatosság fontos részét képezi az is, hogy folyamatosan monitorozzuk egészségi állapotunk változásait, és baljós eltérések esetén megteszünk mindent a komolyabb baj elkerülése, illetve mielőbbi kezelése érdekében.

„Ha örök életünk lenne, minden betegséget elkapnánk és meg is gyógyulnánk belőle. De mivel nincs örök életünk, ezért lesz egy betegség, ami az életünk valamely pontján erősebb lesz nálunk” – mondta Póda Tamás, a Synlab Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója a labordiagnosztikai szolgáltató sajtóeseményén. A rendezvényen részt vevőknek lehetősége volt arra, hogy elvégeztessenek egy laborvizsgálatot, amelynek eredményeit egy nappal később, egy úgynevezett okoslelet kíséretében kaphatták kézhez. Ennek lényege, hogy egy mesterséges intelligenciára épülő, magyar fejlesztésű algoritmus a laborvizsgálat eredményei alapján becsüli meg 14 betegségcsoport kialakulásának kockázatát.

A cég képviselőinek véleménye szerint az általuk kínált szolgáltatást a holisztikus látásmód különbözteti meg egy hagyományos laborvizsgálattól. A fő céljuk az, hogy a daganatos és ritka betegségek esélyét határozzák meg a páciens eredményeire alapozva, a vizsgált betegségcsoportokat azonban kibővítették, hogy minél szélesebb körben alkalmas legyen a korai felismerésre és a megelőzésre. Kiemelték ugyanakkor, hogy nem genetikai, csupán kémiai vizsgálatokról van szó, tehát az eredmény nem egyenértékű egy szakorvosi diagnózissal. Az esetleges kockázatok tudatában viszont láthatjuk, milyen irányban érdemes továbbvizsgálódni, illetve nagyobb figyelmet tudunk fordítani a prevencióra, és az egyes kezdetleges folyamatok visszafordítására. Érdemes továbbá nyomon követni, hogyan változnak egyes értékeink, például egy életmódváltás után.

laborvizsgálat, vérvétel, vérvizsgálat, labordiagnosztika
Október 25-én vért vettek tőlem, és már másnap a kezemben is volt az eredmény. Fotó: Fülöp Máté

Számíthattam volna rá, mégis meglepődtem

A levett vénás vérből 59 laborvizsgálatot végeztek el. Az eredményeim – szerencsére – mindössze két dologban mutattak eltérést.

A koleszterinszint 5,20 mmol/L-es határértékét minimálisan (0,20 mmol/L-rel) átléptem. Ezt viszont indokolhatja az is, hogy a vizsgálat előtt nem tartottam be az egyébként ideális, 12 órás koplalási időt. Emellett azonban örökletes zsíranyagcsere-zavarokat vagy epepangást is jelezhet – a koleszterin (vagy más néven vérzsír) ugyanis a szervezet zsíranyagcseréjében játszik fontos szerepet, és az epén keresztül ürül.

A másik dolog, amit észrevettek, hogy a normál tartománytól valamivel elmarad a fehérvérsejtek egyik csoportjának, az eozinofil granulocitáknak az aránya. Ennek oka azonban lehet az, hogy a vizsgálat időpontjában egy enyhe megfázással küzdöttem, illetve egy kifejezetten stresszes időszakot éltem meg.

Akár a hétköznapok kihívásai, akár a munkahelyi kötelességek miatt vagyunk stresszesek, mindenképpen fontos, hogy időt szánjunk a feszültség levezetésére, illetve megtanuljuk jobban kezelni a kiélezett helyzeteket. A tartósan fennálló stressz ugyanis olyan elváltozásokat is előidézhet a szervezetben, amelyeknek leleteinken is nyoma marad.

A szolgáltatás részét képező orvosi konzultáció során azonban ráirányították a figyelmemet arra, hogy az eredményeim szerint igen alacsony a szervezetemben a lipáz enzim mennyisége. A hasnyálmirigy által termelődő enzim feladata, hogy lebontsa a szervezetbe bevitt zsírt. Bár ennek normál tartománya 0 és 67 között mozog, minél kisebb a kapott érték, annál inkább jelzi a hasnyálmirigy- és epeműködés esetleges nehézségeit. Nos, ez nekem 5 lett. Ez tehát szintén indokolhatja a kissé emelkedett koleszterinszintet, valamint egyes – eddig az orvosok által kizárólag a stresszre ráfogott – emésztőrendszeri tüneteimet is.

Összességében tehát az jött ki, hogy a 14 betegségcsoportból 13 – köztük a diabétesz, a vérszegénység, a szív- és érrendszeri problémák, valamint a vese-, a máj- és a pajzsmirigybetegségek – kialakulásának kockázatát valószínűtelennek tartják az esetemben a jelenlegi eredményeim alapján, az epe- és hasnyálmirigy-betegségekre viszont van némi esélyem, ha nem teszek a koleszterinszint és az enzimmennyiség rendezéséért. Meglepett, hogy felmerült ezeknek a problémáknak a lehetősége, ugyanis eddig még egy orvos sem említette, hogy veszélyeztetett lennék – és az éves laboreredményeimből sem gyanakodtak erre –, pedig a családomban anyai ágon szinte mindenki küzdött epebetegséggel – leginkább epekövességgel –, illetve magas koleszterinszinttel. A családi hajlam mellett azonban még egy dolog miatt gyanakodhattam volna a Synlab szakértője szerint: a keserű dolgok kívánása is utalhat arra, hogy az epe nem feltétlenül működik megfelelően.

Hogyan tovább?

Az okosleletben az eredményeim alapján további zsíranyagcsere-vizsgálatokat javasoltak, az orvosi konzultáción pedig epeműködést serkentő étrend-kiegészítők szedését és a lipáz enzim pótlását javasolták. Jobban oda kell továbbá figyelnem, hogy olyan ételeket válasszak reggelire, amelyek jobban beindíthatják az epe működését – ilyen például a tojás, a vaj és a sajt.

Pánikra tehát nincs ok, hiszen időben cselekedve még csökkenthetem az epeproblémák kialakulásának – egyébként is kicsi – esélyét. A legfontosabb üzenete pedig ennek a vizsgálatnak az, hogy a jelenlegi életmódomat és egészségi állapotomat tekintve megnyugodhatok, a vérvételi eredmények alapján ugyanis nem áll fenn daganatos és ritka betegség kockázata.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: