Szívbetegséget okoz a túl sok fruktóz

Növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát a túl sok, édesítőként használt fruktóz fogyasztása.

A fruktóz, vagyis a gyümölcscukor széles körben fordul elő üdítőkben, vagy feldolgozott élelmiszerekben. Mivel főként a fiatalok keresik az édes ízű termékeket, a gyártók is főleg ezt a korosztályt célozzák meg az értékesítés során.

A Georgiai Egyetem Orvosi Kara 559 tizennégy és tizennyolc év közötti tinédzsert vont be egy átfogó vizsgálatba. A fiatalok véréből egyértelműen kimutatták, hogy a magas gyümölcscukor tartalmú étrend növeli az egészségügyi kockázatokat: emeli a vércukorszintet, az inzulinrezisztencia kialakulásának a kockázatát, és az olyan gyulladások kialakulását, amik szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek. Ezt a rizikót ráadásul fokozza a fiatalok túlsúlya is, főként a megnövekedett hasi zsírpárnák.

A kutatók szerint ezért kiemelten fontos, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek, és hogy jobb minőségű élelmiszerek kerüljenek a tányérjaikra. "A táplálék, amit a tinédzserek szüleiktől, gondozóiktól kapnak, nagyban hozzájárul az általános egészségügyi állapotukhoz és a fejlődésükhöz, illetve már a korai életkorban is szív-és érrendszeri betegségeket okozhat" - tette hozzá a tanulmány szerzője dr. Vanessa Bundy.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció