Szívbelügyek

A szív egyes rétegei, így a "bélése", a kötőszövetes szívbelhártya nem függetleníthető a szív egészétől, az egyik réteg károsodásakor más részek is megbetegszenek. Mégis van néhány kór, amely elsősorban "belülről" rombol: ilyen a szívbelhártya-gyulladás.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a szívbelhártya (szakkifejezéssel endokardium) és a billentyűket borító, fedő kötőszövetes réteg között sincs éles átmenet, lényegében ugyanolyan szövettani szerkezetűek. Tehát ha a kór megtámadja az endokardiumot, úgy szinte minden esetben a billentyűk is károsodnak. Korábbi cikkeinkben már említettük, hogy a szívizom-károsodás valamilyen formában mindig ráterjed a többi anatómiai képletre, így a szívbelhártyára is. De van egy olyan betegségcsoport, amely elsősorban a szív belső rétegéből indul ki és azt (valamint a billentyűket) teszi tönkre - ez pedig a szívbelhártya-gyulladás (infectiv endocarditis). Tulajdonképpen szívbelhártyát károsítja a reumás láz is, ám mivel az számos szervet - ízületet, vesét, idegrendszert - érint, megér egy külön misét, pontosabban a későbbiekben egy újabb cikket.

Számos ok

A szívbelhártya-gyulladást számtalan mikroba okozhatja, baktériumok, vírusok, gombák. Ugyanakkor az is igaz, hogy ma már elévült az a nem is oly régen még érvényben volt tudományos felosztás, amikor három csoportba - akut (heveny), szubakut (elhúzódó) és nonbaktériális (nem baktérium okozta) - sorolták az endocarditist. Megváltoztak a kórokozók, egyesek visszaszorultak, mások előretörtek. Az általuk okozott klinikai képek hasonlatosak, ma már nem különíthető el olyan élesen, mint régen. Bár még mindig a Streptococcus nevű baktérium a leggyakoribb kórokozó fertőző ágens (minden második megbetegedésért ő felel), jelentősen előretört egy másik gennykeltő mikroba, a Staphylococcus, mely az esetek egyharmadát okozza. Hozzájuk képest az összes többi baktérium, vírus és gomba csak elenyésző részben vesz részt a fertőzések kialakulásában. Közös jellemzője az endocarditisnek, bármi legyen is az oka, hogy általában eleve beteg szíven alakul ki. Ez gyermekkorban elsősorban bizonyos veleszületett szívbetegségeket jelent, például a kamrai sövényhiányt (lyukas szívet). Modern korunkban sajnos az endocarditisre hajlamosak köre kiegészült az intravénás kábítószer élvezőkkel és a krónikusan legyengült, kórházakban kezelt betegekkel. Vannak bizonyos hajlamosító tényezők. Érdekes módon az endocarditist kiváltó okok között vezetnek a szívbeteg gyerekeken végzett különböző - óhatatlanul némi vérzéssel járó - fogászati beavatkozások, valamint a különböző műtéttípusok (ez lehet akár egy mandulaműtét is). A szívkatéterezés, valamint a szívműtétek is veszélyt jelenthetnek, különösen mivel ezek száma az utóbbi években drasztikusan megemelkedett.

Nem könnyű diagnózis

Könnyű elnézni az endocarditist, mivel a betegség igen alattomosan, enyhe tünettel kezdődhet. Akár hetekig-hónapokig elhúzódhat, láz, köhögés, gyengeség, ízületi és izomfájdalom, egy-egy hidegrázás, hányinger kíséretében. Nem mindig egyértelmű a szív hallgatódzási eltérése sem, és ritkán láthatók az igen jellemző apró kis bevérzések a szájpadon, a kötőhártyán, a körmök alatt, valamint a jellegzetes Osler-csomók, ezek a fájdalmas, kékes apró bőrkiemelkedések az ujjakon. Ha már a szívkárosodás jelei is észlelhetők, akkor nagy a baj. Előbb-utóbb, megfelelő kezelés hiányában tönkremennek a billentyűk, szívelégtelenség is kialakulhat, és a betegség más szervekre is kiterjedhet. Ilyenkor a diagnózist az ultrahang- és laboratóriumi vizsgálatok erősítik meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső