Mi az ízületi kopás?

Az ízületi porckopás, vagy orvosi nevén oszteoartrózis az 50 éven felüliek egyik leggyakoribb mozgásszervi betegsége. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy pontosan mit takar ez az elváltozás és mit tehetünk ellene.

Ahogy neve is elárulja, az ízületi kopás az ízületek és a csontfelszínek fokozatos és folyamatos leromlásával járó kórkép, degeneratív ízületi betegség. Az öregedés egyik velejárójának is tekinthető, hogy a csontok végeit fedő porcok megkopnak, majd idővel a porcpusztulás olyan jelentős lesz, hogy a mozgások folyamán semmi nem védi a csontokat, azok közvetlenül egymásnak csiszolódnak. A csontok felszíne normális állapotban egyenletes, sima, oszteoartrózisban szenvedő beteg esetében azonban egyenetlen és apró kinövések alakulnak ki rajta. Ez pedig fájdalommal jár - például mikor lépcsőzünk, hasogat a térdünk, vagy nyilallást érzünk a csípőnkben, mikor felállunk.

Hogyan alakul ki?

Az ízületek normális, mindennapos igénybevétele nem vezet oszteoartrózishoz, de például azelhízásokozta túlterhelés, intenzív sportolás miatti fizikai megerőltetés, esetleg az ízületet alkotó csontok elmozdulása már okozhatnak mechanikai kopást. Mindez hosszú folyamat, az ízületi kopás évek alatt alakul ki, és leggyakrabban 45-50 év körül tapasztalhatók az első tünetek derék-, csípő- és térdtájékon.

Elsődleges és másodlagos oszteoartrózis Az oszteoartrózisnak két típusát különböztetjük meg aszerint, hogy mi játszik szerepet a kialakulásában. A primer, vagyis elsődleges ízületi kopás a korosodással és az ízületek általános degenerációjával függ össze. A másodlagos oszteoartrózis ezzel szemben más kórállapotok következménye: lehet akár ismétlődő fizikai trauma, az érintett ízületen végzett műtét, vagy valamely veleszületett ízületi deformáció is.

Kezdetben afájdalommozgás közben fokozódik, ha viszont pihenünk, megszűnik. A betegség előrehaladtával azonban a kellemetlen panaszok már nyugalmi állapotban is megjelennek. Reggelente tapasztalhatunk ízületi merevséget is, ez azonban - szemben a reumás ízületi gyulladással - nem tart 1 óránál tovább. Fizikai aktivitás hatására a nap folyamán bármikor erősödhet a fájdalom.

Az oszteoartrózis leggyakrabban a derék-, csípő- és térdízületeket érinti. Fotó: Getty Images
Az oszteoartrózis leggyakrabban a derék-, csípő- és térdízületeket érinti. Fotó: Getty Images

Így csökkenthető a fájdalom

Rossz hír, hogy az ízületi kopás nem visszafordítható állapot, de a megfelelő kezeléssel lassítható a folyamat, ezáltal a tüneteket is lehet enyhíteni. Célszerű tehát minél előbb szakorvoshoz (reumatológushoz vagy ortopédushoz) fordulni, ezzel megelőzhető a komolyabb bajok kialakulása, amilyenek például a csontos kinövések vagy ízületi mozgások beszűkülése.

Az orvos által elrendelt kezelés széles skálán mozoghat: javasolhat fizioterápiát, gyógytornát, hőkezelést, amelyek mind enyhítik a fájdalmat és merevséget. Kiegészítésképpen felírhat fájdalom-és gyulladáscsökkentő készítményeket. Súlyosabb esetben műtétre is szükség lehet. Mindezek mellett pedig rendkívül fontos az életmód átgondolása is: a fájdalom ellenére szükséges a rendszeres mozgás, például az úszás kiváló megoldás ilyen esetben. Túlsúly esetén törekednünk kell a súlyvesztésre, hogy kevésbé terheljük az ízületeinket. A mindennapi tevékenységeink (például olvasás, alvás, főzés, kerti munkák) során pedig ügyeljünk a helyes testtartásra és a megfelelő alátámasztásra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció