Újra megműtötték a bangladesi sziámi ikrek egyikét

Karácsony előtt ismét Bangladesben jártak a Cselekvés Alapítvány orvosai, ahol újabb műtétet végeztek a szétválasztott ikerlányok egyikén.

A hazai szakemberek dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével, együttműködésben bangladesi orvosokkal helyreállító műtétet végeztek Rukayán, a fejüknél összenőtt, 2019-ben a Cselekvés Alapítvány orvoscsoportja és bangladesi orvosok által szétválasztott sziámi ikrek egyikén. A gyermek felépülése kielégítően zajlott a műtétet követően, és miután testvérével együtt részletesen kivizsgálták az állapotukat, hazatérhettek szüleikkel falujukba. Rukaya már csak varratszedésre tér vissza a kórházba januárban.

bangladesi sziámi ikrek, Rabeya, Rukaya, dr. Pataki Gergely, plasztikai sebész, Abdul Momen külügyminiszter
Az ikerkislányokat a kórházban meglátogatta Abdul Momen bangladesi külügyminiszter is. Fotó: cselekves.org - Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Az ikrek szülei rendkívül hálásak, hogy az alapítvány továbbra is szívén viseli gyermekeik sorsát, illetve minden szakmai támogatást megad. A magyar-bangladesi együttműködéssel szétválasztott ikerkislányokat a kórházban meglátogatta Abdul Momen bangladesi külügyminiszter is, aki szintén elismeréssel nyilatkozott a kooperációról.

Jelenleg az „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat negyedik szakasza zajlik az immáron hatéves kislányok rehabilitációjával és rekonstrukciós műtéteivel. Rabeya intellektuálisan életkorának megfelelő fejlettségi szinten van, így korosztálya mindennapjait éli. Iskolás lett, ám részfunkciókban, valamint mozgásában az ő fejlesztése is fontos, míg Rukayának súlyosan sérült állapota miatt minden tekintetben fejlesztésre van szüksége, amit szintén az alapítvány szervez 2019 óta Bangladesben.

A 20 esztendős Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 12 éve szervez rendszeres plasztikai és helyreállító sebészeti missziókat az ázsiai országba. A missziók során eddig több mint 700 beteget operáltak meg, elsősorban fejlődési rendellenességgel született vagy égési sérült gyermekeket és felnőtteket, akik más módon nem kaphattak volna esélyt egy jobb életminőségre. A decemberi misszió alkalmával Rukaya műtéte mellett egy bonyolult hétórás és több kisebb műtétet is végrehajtott az orvoscsoport. A betegellátás mellett a következő évre tervezett misszió előkészületei is megtörténtek, illetve a bangladesi kollégák bemutattak egy újabb, szintén szétválasztásra váró sziámi ikerpárt a Cselekvés Alapítvány csapatának.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet csökken, a záporok lecsengenek. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén, valamint a középső országrészben lévő konvergenciában maradnak vastagabb felhők az égen, és ezeken a helyeken fordulhat elő még kevés helyen csapadék. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken kevéssel 10 fok alatt alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra