Tünetek, melyek szívbetegséget jeleznek (2)

A szívbetegségre többféle, ártalmatlannak tűnő jel is utal - ezeket semmiképp ne vegyük félvállról!

Mellkasi diszkomfortérzés

Ha fájdalmat, feszülést, nyomást vagy égő érzést tapasztalunk, és ez tovább tart néhány percnél, ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja? A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig. Kattintson a részletekért!

Hányinger, gyomorégés, emésztési zavar, gyomorfájás

Ezek a jelek nem feltétlenül a gyomorral, emésztéssel kapcsolatos gondokra utalnak, hanem akár szívroham jelei is lehetnek.

Baloldali fájdalom

A test bal oldalán jelentkező, kar felé sugárzófájdalomis jelezhet szívrohamot.

Szédülés, egyensúlyvesztés

Persze, előfordulhat akkor is, ha nem ettünk vagy ittunk eleget, vagy ha túl hirtelen álltunk fel. De ha nem ezek miatt történik, illetve mellkasi diszkomfortérzéssel és nehézlégzéssel is párosul, akkor azonnal hívjunk orvost!

Torokfájás, állkapocsfájdalom

Két, tipikusnak nem nevezhető tünet, azonban ezek is jelezhetnek szívrohamot: ha a mellkas középső részén jelentkezik nyomás vagy fájdalom, és ez terjed felfelé, a torok és/vagy az állkapocs irányába, akkor szintén orvosi segítséget kell hívni.

Könnyen elfáradunk

Ha olyan tevékenység közben tör ránk a kimerültség, amelyet addig gond nélkül végeztünk, mint például néhány lépcsőfok megtétele vagy egy kis séta a pékségig, akkor mielőbb beszéljünk meg egy időpontot kezelőorvosunkkal. Ez a hirtelen kifáradás ugyanis szívproblémát is jelezhet.

Horkolás

Sokan horkolnak, de a zihálásra vagy fulladásra emlékeztető hangok alvási apnoét is sejtethetnek. Ez olyan rendellenesség, amelyet mielőbb javasolt kivizsgáltatni és kezeltetni, mert nagyon megterheli a szívet.

A horkolással járó alvási apnoé a szívet is megviseli
A horkolással járó alvási apnoé a szívet is megviseli

Verejtékezés

Ha valakit látszólag ok nélkül kiver a hideg verejték, és a fenti tünetek közül még jelentkezik nála bármelyik, ahhoz azonnal hívjunk mentőt.

Köhögés

A torokfájáshoz hasonlóan inkább ezt is légúti problémának tudjuk be, ám ha a köhögés nem akar múlni, gyanakodjunk szívbetegségre. Ilyenkor ugyanis a szív nem tud elég hatékonyan pumpálni - mondhatni, nem tud lépést tartani a test igényeivel.

Dagadó bokák, lábfejek és lábak

Ha a szív nem pumpál elég hatékonyan, annak további jelei is lehetnek, például a lábak dagadása, ilyenkor ugyanis a vér visszafolyik a vénákba, és duzzadást okoz. A gyengébb szívműködés a vesék munkáját is megnehezíti, így azok nem tudják kellő hatékonysággal eltávolítani a vizet és a nátriumot a testünkből, ami további duzzadást okoz.

Szabálytalan szívverés

Ha izgatottak vagyunk, gyorsabban ver a szívünk, ezt mindenki tudja. Ha viszont arra leszünk figyelmesek, hogy nem dobog szabályosan, és valami nincs rendben, beszéljünk az orvosunkkal. Az esetek többségében túl sok koffeinfogyasztás vagy kevésalvásáll a háttérben, de akár szívritmuszavar is lehet, amelyet jobb, ha idejében elkezdenek kezelni.

Forrás: WebMD

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)