Légúti panaszok télen: mi okozhatja?

Az őszi-téli időszak beköszöntével rendszerint gyakoribbá válnak a légúti panaszok, az idei ráadásul immár a második olyan szezon, amikor az új típusú koronavírus-fertőzés is terjed az országban. Az alábbiakban sorra vesszük, mennyiben térnek el egymástól a COVID-19, az influenza, a megfázás és a légúti allergia tünetei.

Hogyan és mely vitaminok segíthetik a COVID-19 megelőzését ?

A tavaly óta tomboló világjárvány közepette napjainkban nagy figyelem hárul az új koronavírus (SARS-CoV-2) elleni küzdelemre. Az immár egyre több korosztály számára elérhető védőoltásokon túl továbbra is fontos cél a fertőzések mihamarabbi kiszűrése, hogy a fertőzöttek elkülönítésével lassítani lehessen a járvány terjedését. Fontos tehát, hogy amennyiben felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, háziorvosunkat e-mailben vagy telefonon tájékoztatva egyeztessünk a legfontosabb teendőkről. Bár a fertőzés nem minden esetben okoz tüneteket, amennyiben mégis, úgy leggyakrabban láz, köhögés és fáradtság hívja fel rá a figyelmet az érintetteknél.

A COVID-19 tüneteihez hasonló panaszokat egyéb fertőzés és allergia is okozhat
A COVID-19 tüneteihez hasonló panaszokat egyéb fertőzés és allergia is okozhat.Fotó: Getty Images

Érdemes megemlíteni, hogy hasonló panaszokat egyéb légúti fertőzések is kiválthatnak, sőt akár allergia is állhat a háttérben. Előbbiek közös jellemzője, hogy egyaránt - elsősorban cseppfertőzéssel terjedő - vírusok váltják ki: a COVID-19-et az új koronavírus, az influenzát influenzavírusok, míg a náthát, avagy megfázást kétszáznál is több vírusfaj, köztük legtöbbször rhinovírusok. Allergia esetén pedig valamilyen ártalmatlan tényezőre reagál túlzottan agresszívan az immunrendszer. Télen, amikor sokat tartózkodunk a négy fal között, illetve a ritkább szellőztetés miatt a beltéri levegő is kevésbé cserélődik, főként a lakásban elszaporodó penészgombák spórái, a háziporatkák kiszáradt és apróra porlott ürüléke, valamint egyéb, a porban felgyülemlő allergének provokálhatnak kellemetlen immunválaszt a légutakba kerülve.

Az alábbi táblázatban a Mayo Klinika összeállítása alapján mutatjuk be a különböző megbetegedések jellemző tüneteit.

Tünet COVID-19 Influenza Megfázás Allergia
Köhögés gyakori (száraz köhögés) gyakori gyakori néha
Izomfájdalmak gyakori gyakori néha -
Fáradtság gyakori gyakori néha néha
Tüsszögés ritkán néha néha gyakori
Torokfájás gyakori gyakori gyakori ritkán
Orrdugulás, -folyás gyakori gyakori gyakori gyakori
Láz gyakori gyakori néha -
Hányás, hasmenés néha néha (főként gyerekeknél) - -
Szaglás- és ízlelésvesztés gyakori (akár orrdugulás nélkül) ritkán néha (főként orrdugulással) néha
Orr-, szem-, száj- és fülviszketés - - - gyakori
Kötőhártya-gyulladás néha néha néha néha
Nehézlégzés gyakori gyakori ritkán ritkán (allergiás asztmával) <

Hogyan előzhetjük meg a panaszokat?

A koronavírus-fertőzés, az influenza és a megfázás prevenciója közös pontból fakad. Mivel a fertőzésekért felelős kórokozókat maguk az emberek terjesztik a légutaikból kiáramló apró váladékcseppek közvetítésével, ezért fizikailag kell megpróbálnunk elszigetelni magunkat. Annál is inkább, mert tünetmentesen, illetve a tünetek jelentkezése előtt is megfertőzhet már valaki másokat. Tartsunk tehát lehetőleg legalább két méter távolságot azoktól, akikkel nem élünk közös háztartásban, nyilvános helyeken pedig viseljünk mindig az orrot és szájat eltakaró maszkot. Általában véve kerüljük a zsúfolt helyeket, valamint tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat: mossunk gyakran kezet szappannal, vagy legalább használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt, és ne nyúljunk az arcunkhoz. A megbetegedések elkerülése érdekében fontos továbbá, hogy éljünk a COVID-19 és az influenza elleni védőoltás lehetőségével.

Ami az allergia megelőzését illeti, a legfontosabb, hogy kerüljük a panaszokat kiváltó allergéneket. Tartsuk tisztán otthonunkat, a lakás levegőjét pedig hideg időben is rendszeresen frissítsük fel rövid, de intenzív szellőztetéssel. Mivel a magas páratartalom mind a háziporatka , mind a penész elszaporodását elősegíti, a túl alacsony páratartalom pedig kiszárítja és védtelenebbé teszi a légutakat, ezért törekedjünk arra, hogy otthonunk beltéri relatív páratartalma stabilan a 40 és 60 százalékos tartományban maradjon. Ennek követéséhez érdemes beszerezni egy higrométert, és szükség esetén vagy hidegpárásítóval, vagy páramentesítővel korrigálni az esetleges kilengéseket.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)