A köhögés és a viszketés egy tőről fakadhat

Egy friss kutatás új utakat nyithat az érzékeny bőr-szindróma és a krónikus köhögés diagnosztizálásában és kezelésében.

A kutatók már régóta tudják, hogy az érzékeny bőr szindróma neuropátiás eredetű (az idegek károsodásához köthető) betegség, és gyakran társul irritábilis bél szindrómával vagy érzékeny szemmel. Francia és belga tudósok ezúttal arra keresték a választ, hogy mi az összefüggés az érzékeny bőr és a krónikus köhögés között. A Nature magazinban megjelent tanulmányukban arra jutottak, hogy szorosabb, mint eddig gondoltuk. Szerintük ugyanis a köhögés és a viszketés számos közös idegrendszeri jellemzővel rendelkezik, ezért a krónikus köhögést neuropátiás rendellenességként is fel lehet fogni. És ha ez így van, akkor a köhögésnek a bőr vizsgálatából kell kiindulnia.

dsada
A köhögésnek számos oka lehetséges, egy részük idegi eredetű. Fotó: Getty Images

Nehéz a diagnosztika

A krónikus köhögésnek számos oka van, például krónikus tüdőbetegségek, pszichogén, mechanikus vagy allergiás rendellenességek. A krónikus köhögést okozó betegségek közé tartozik az asztma, az eozinofil hörghurut, a gasztro-oesophageális refluxbetegség (GERD), a posztnazális csepegés szindróma vagy rhinosinusitis, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a tüdőfibrózis és a bronchiectasis. Számos betegnél nem állapítható meg semmilyen ok, ami az idiopátiás köhögés diagnózisához vezet.

Az érzékeny bőr szindróma sokféle panasszal jár együtt, de a szubjektív tünetek és az egyértelműen látható manifesztációk hiánya miatt nehezen lehet diagnosztizálni. Szúró, égő, fájdalmas, viszkető és bizsergető érzések formájában jelentkezik, noha a bőr teljesen normálisnak tűnhet. Az érzékeny bőr szindróma neuropátiás zavarnak is tekinthető, amely a szervezet válaszreakciója bizonyos ingerekre kellemetlen érzések formájában. Ezek a kellemetlen érzések nem magyarázhatók más bőrbetegségre visszavezethető elváltozásokkal, hiszen az érzékeny bőr-szindróma a test minden pontját érintheti, különösen az arcot.

Közös gyökér?

Kutatók egy ideje sejtik, hogy a bőrviszketést a bőr neuropátiás működési zavara okozhatja, éppen úgy, ahogy a köhögést a köhögést irányító neuronális pályák rendellenességei okozzák. Az érzékeny bőr kezelésére klasszikusan használt szereket - mint például a gabapentin, a pregabalin és az amitriptilin - gyakran alkalmazzák a krónikus köhögés kezelésére is. E sikerek nyomán a köhögés egyre inkább neuropátiás betegségként jelent meg a szakirodalomban.

Ráadásul több korábbi vizsgálat is igazolta, hogy az érzékeny bőrű betegeknél az intraepidermális idegrost-sűrűség jelentősen csökkent, magyarul károsodtak az idegvégződéseik. Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy az érzékeny bőrű betegeknél csökkent a hő fájdalomküszöb. Ezek alapján azt gondolják a tudósok, hogy a krónikus köhögés és az érzékeny bőr a perifériás idegrendszer zavarain, különösen az idegvégződések elváltozásain keresztül kapcsolódhatnak egymáshoz.

Ha köhög, kérdezze meg bőrgyógyászhoz

A friss francia felmérés a 15 év feletti lakosságot vizsgálta 4050 fős reprezentatív mintán, kérdőíves kvótamódszerrel. A kérdőív szociodemográfiai adatok mellett az érzékeny bőrre, a krónikus köhögésre, a dohányzásra és a krónikus köhögés lehetséges okaira vonatkozó kérdéseket tartalmazott. Összességében a felmérésben a krónikus köhögéssel küzdő alanyok 12,2 százalékát hasonlították össze a 87,8 százaléknyi köhögésmentes alanyéval. A köhögésmentesek 72,5 százaléknak volt érzékeny bőre, az érzékeny bőrű alanyok 17,4 százalékának volt krónikus köhögése.

A kutatók azt találták, hogy a krónikus köhögés kockázata kétszer nagyobb volt érzékeny bőrű páciensek esetén. Ugyanez fordítva is igaznak bizonyult. Vagyis az érzékeny bőr kockázata szintén kétszer nagyobb volt a krónikus köhögés esetén. A kutatók szerint mindez új utakat nyithat az érzékeny bőr és a krónikus köhögés diagnosztizálásában és kezelésében. Ahogy a kutatás vezetője, Laurent Misery fogalmazott: "A bőrgyógyászoknak ezentúl meg kellene kérdezniük a betegeiket, hogy van-e krónikus köhögésük, a tüdőgyógyászoknak pedig az érzékeny bőr jelenlétéről kellene érdeklődniük".

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: