Titkos kórlap, kidobott zárójelentés?

A jogszabály értelmében egészségügyi dokumentáció minden olyan adat, amely az egészségügy szolgáltatások igénybevétele során keletkezett és jutott az egészségügyi dolgozók tudomására.

Ennek megfelelően nemcsak a kórlapok, hanem a szakrendelések, laboratóriumi, illetve egyéb adatok is ebbe a kategóriába tartoznak, függetlenül attól, hogy azokat milyen formában rögzítették.
A beteg jogosult megismerni a róla készült egészségügyi dokumentációban szereplő adatait, illetve joga van ahhoz, hogy egészségügyi adatairól tájékoztatást kérjen. Az egészségügyi dokumentációval az egészségügyi szolgáltató, az abban szereplő adattal a beteg rendelkezik.

Hogyan és milyen adatokat ismerhetünk meg?

Jogosultak vagyunk a gyógykezeléssel összefüggő adataink kezeléséről tájékoztatást kapni, a ránk vonatkozó egészségügyi adatokat megismerni, az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról saját költségünkre másolatot kapni, valamint a fekvőbeteg-gyógyintézetből történő elbocsátáskor zárójelentést kapni és az egészségügyi adatainkról indokolt célra - saját költségünkre - összefoglaló vagy kivonatos írásos véleményt kapni.

Ha adatainkat pontatlannak vagy hiányosnak ítéljük meg, kérhetjük az egészségügyi dokumentáció kiegészítését, kijavítását, amelyet a kezelőorvos, illetve más adatkezelő a dokumentációra saját szakmai véleményének feltüntetésével jegyez rá. A hibás egészségügyi adatot az adatfelvételt követően törölni nem lehet, azt úgy kell kijavítani, hogy az eredetileg felvett adat megállapítható legyen.

Az egészségügy intézmény, kérésünkre köteles átadni a teljes körű orvosi dokumentációnkat, mely a zárójelentés átadásával nem teljesül hiánytalanul. A teljes körű dokumentáció kiadásának másolási költségei azonban bennünket fognak terhelni.

Az egészségügy szolgáltatónak az adatokat minimum 30 évig, a zárójelentést 50 évig kell megőrizni, mely kötelezettség az állapotunk alakulásának nyomon követését szolgálja.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+9, +16 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütés várható helyenként fátyol-és, gomolyfelhőkkel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag