Elutasította Karsai Dániel keresetét az Emberi Jogok Európai Bírósága

Nem sérti a magyar állam Karsai Dániel emberi jogait a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön kihirdetett döntése szerint.

Karsai Dániel alkotmányjogásznál 2022 augusztusában diagnosztizáltak gyógyíthatatlan amiotrófiás laterálszklerózist (ALS). A betegség az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulását idézi elő, így idővel teljes bénuláshoz vezet. Karsai azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) jogorvoslatért, mert a hazai jogszabályok nem teszik lehetővé az aktív eutanáziát. Érvelése szerint hátrányos megkülönböztetést szenved el azáltal, hogy nem vetethet véget életének és szenvedéseinek mások aktív közreműködésével, miközben a végstádiumú betegek kérhetik az életüket fenntartó kezelések leállítását.

Mint az az EJEB csütörtök délelőtt kiadott közleményében olvasható, a bíróság tagjai 6 nem és egy 1 igen szavazat mellett nem találták megalapozottnak az alkotmányjogász azon érvelését, hogy a fennálló helyzetben sérülnének a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való, illetve a megkülönböztetés tilalmához fűződő jogai. A bíróság megállapította, hogy az orvos által segített öngyilkosságnak széles körű társadalmi következményei lennének, miközben fennáll a hibák és visszaélések kockázata. Noha látható egyfajta tendencia az asszisztált öngyilkosság és az aktív eutanázia legalizálása felé, az Európai Tanács tagállamainak többsége továbbra is tiltja azt. Minden állam széles mérlegelési jogkörrel rendelkezik, és az EJEB szerint a magyar állam nem mulasztotta el a méltányos egyensúly megteremtését, valamint nem lépte túl az említett mérlegelési jogkörét.

Az EJEB mindezeken túl felhívja a figyelmet a közleményben, hogy megítélése szerint a magas színvonalú palliatív ellátás lehetővé teszi az élet méltó befejezését. Karsai Dániel pedig keresetében nem állította, hogy ez az ellátás ne lenne elérhető számára.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra