+10° - +24°
Nincs front

Inkontinencia: mit tud a lézer?

A változókorban sok nő szenved az inkontinencia és a hüvelyszárazság tünetei miatt. Dr. Balogh Illés nőgyógyász-endokrinológussal beszélgettünk a legújabb kezelési módokról.

Az inkontinenciával kapcsolatban rengeteg tévhit él a köztudatban. Az egyik leggyakoribb, hogy a betegség kizárólag idősebb nőket sújtó probléma, ami nem igaz: mindkét nemnél és bármilyen életkorban felléphetnek ilyen jellegű panaszok. Igaz azonban, hogy némileg gyakoribb a nők körében, valamint hogy a menopauza során végbemenő hormonális változások egyik jellemző velejárója a vizelettartás nehezítettsége. A menopauza a női intimtájékon más változásokat is eredményez, szerencsére az orvosok eszköztára is jelentősen kibővült az utóbbi néhány évben. A legújabb, lézeres kezelési eljárásokról dr. Balogh Illés nőgyógyász-endokrinológussal beszélgettünk.

HáziPatika.com: Az inkontinencia, illetve összességében a hüvellyel kapcsolatos minden probléma tabunak számít, amiről sokszor még a szeretteinek sem beszélne az ember. Mit tapasztalt, mennyire mernek orvoshoz fordulni ilyen problémákkal a betegek?

Dr. Balogh Illés: Nagyon fontos, hogy minél több emberben tudatosítsuk, hogy nem szabad szégyellni ezt a problémát. Egyáltalán nem ritka, hogy nevetésnél vagy köhögésnél előfordul egy-egy csepp vizeletvesztés, de az ennél súlyosabb mértékű inkontinencia is nagyon jól kezelhető már a rendelkezésünkre álló eszközökkel. Nem feltétlenül szükséges "kés alá feküdni", a gyors és fájdalommentes lézeres eljárások is nagyon hatékonyak.


HáziPatika.com: Mit kell tudni ezekről a lézeres kezelésekről?

B.I.: Az inkontinencia kezelésében kétféle lézertípust alkalmaznak: az Erbium-Yag és a szén-dioxid lézert. Utóbbi egy régebbi típusnak tekinthető, újított változatával úgynevezett intimlézeres kezeléseket lehet elvégezni. Az Erbium-Yag egy teljesen új fejlesztés, amely gyors és biztonságos beavatkozásra ad lehetőséget. Mindkét lézernek megvannak a maga előnyei, sok esetben mindkét típust egyszerre alkalmazzák, hogy az egyes előnyök együtt érvényesülhessenek.

HáziPatika.com: Mi a különbség a két eljárás között?

B.I.: A szén-dioxid lézer intenzívebb energiabehatolást jelent a kezelt területre, ezért a kezelés időtartalma és egyszerűsége miatt is nagyon népszerű az orvosok körében. Hasonló módon működik az Erbium-Yag lézer is, viszont a munka ezzel egy kicsit lassabb, vagyis több ütésszámmal dolgozik. Általában az Erbium-Yag felületesebb kezelésre alkalmazható, készítettek azonban hozzá egy olyan fejet, amelyet a húgycsőnyílásba is be lehet vezetni. Hogyha a húgycsőnyílás, illetve annak környékén a szövet sérült, úgy ezt a fejet használva ki lehet egészíteni a szén-dioxid lézeres kezelést.

HáziPatika.com: Az inkontinencián túl más panaszok enyhítésére is alkalmazhatóak?

B.I.: Igen, a kezelések nemcsak az inkontinenciában szenvedőkön segíthetnek, hanem megoldást jelentenek hüvelytágasság és hüvelyszárazság esetén is. A kezelés hatására a szövet megvastagodik, illetve a ruganyosságát is visszanyeri, továbbá az izomzat megerősödése miatt a hüvely is szűkebbnek tűnik. A szövetek megvastagodásával az erezete, így a vérellátása is javul, ez pedig a hüvelyszárazságra is megoldást jelenthet.

A lézeres kezeléseket nagyon gyakran használják olyan, a hüvely nyálkahártyáján keletkező sérülések ellátására, amelyek fájdalmassá teszik az együttléteket. Gyakran előfordul - főként több szülést követően -, hogy a medencevíz befolyik a hüvelybe, a beszoruló levegő miatt pedig az együttlét alatt jellegzetes hangok zavarhatják a párokat. Lézeres kezeléssel szerencsére ez is könnyen javítható.

Az inkontinencia akár a fiatalabb nőket is érintheti. Fotó: 123rf
Az inkontinencia akár a fiatalabb nőket is érintheti. Fotó: 123rf

HáziPatika.com: Az inkontinencia előfordulása a klimax utáni időszakban nő meg leginkább. Visszaállítható a hüvely egészséges állapota ebben az életkorban is?

B.I.: A hüvelyfal sorvadása jellemzően idősebb, 60-70 éves korban okozza a legtöbb problémát. Szerencsére mindkét eljárás alkalmazható az idősebb korosztálynál is. A kezelésekkel visszaállható a hüvely normális funkciója, amely egy fiatalabb nő hüvelyének hámszövetére jellemző. A kezelés sikerességét persze befolyásolja az életkor, a fiatalabbaknál gyorsabb a szövetek regenerációja, és kevesebb kezelés is elegendő a kívánt eredmény eléréséhez. Idősebbeknél az első alkalommal csupán egy előkészítő kezelést végzünk el, nehogy a beavatkozás valamilyen szövődménnyel járjon. Náluk rendszerint több kezelésre van szükség.

HáziPatika.com: Mit jelent pontosan az, hogy a hüvely megfiatalodik? A panaszok megszűnésén túl milyen érzékelhető jelei lesznek az ilyen kezeléseknek?

B.I.: A folyamatot angolul is rejuvenation-nek, vagyis megfiatalításnak, megújításnak hívjuk, ami jól leírja a folyamatot. A kezelés után ugyanis nemcsak tapintásra, hanem ránézésre is látható a szövet megfiatalodása, hiszen annak a színe is megváltozik. A korábban elsimult, szürkés szövet visszanyerheti az ivarérett korra jellemző tulajdonságait.

HáziPatika.com: A terhesség utáni inkontinencia, illetve hüvelyproblémák kezelésére is alkalmasak a lézeres eljárások?

B.I.: Igen, erre van lehetőség, ha a szövetek lazák, tágak maradtak és tónusukat vesztették. Általában azoknál lehet szükség a beavatkozásra, akiknél a szülés valamilyen okból (nagysúlyú gyermek, kisméretű medence, elhúzódó kitolási szakasz) nehezebb volt az átlagosnál, ez pedig a szövetek roncsolódásával jár. Három hónappal a szülést követően már semmi akadálya a beavatkozásnak.

Hogyan kezelhető a szülés utáni hüvelytágasság?

A természetes szülést követően előfordulhat, hogy a hüvely akár 30-40 százalékkal is tágabbá válik, ami nemcsak rontja a szexuális együttlétek minőségét, hanem különböző betegségek kockázatát is jócskán megnöveli. Kattintson a részletekért!

HáziPatika.com: Az életkor tehát nem jelent kizáró okot. Léteznek azonban olyan betegségek vagy korábbi kezelések, amelyek miatt a lézeres kezelést nem lehet elvégezni?

B.I.: Kizáró ok, hogyha korábban műanyag hálót vagy szalagot ültettek be. A kezelés során ugyanis a lézerfény vékony ponton behatol a hüvely hámszövetébe, és áthalad rajta, míg a kötőszövetet felmelegíti nagyjából 67 fokra. A beültetett háló ezen a hőfokon megolvad, így komoly problémákat is okozhat, tehát a kezelést semmiképpen sem szabad ilyenkor elvégezni. Azok a személyek sem feltétlenül alkalmasak a beavatkozásra, akinél korábban ezt a területet daganatos betegség miatt sugárkezelés érte. Az effajta sugárkezelés ugyanis sok esetben olyan szöveti károsodással jár, amelynek "visszafiatalítása" már nagyon nehéz, nem garantálható teljes siker.

HáziPatika.com: Mire kell figyelnie a páciensnek, miután átesett egy ilyen kezelésen?

B.I.: Több kezelésről van szó, de hogy pontosan mennyire van szüksége a páciensnek, az az első vizsgálatkor derülhet ki. Havi egy kezelést végzünk, ami után egy hétig nem javasolt a sós tengervízben vagy medencében fürdés, a házasélet, illetve a tamponhasználat. Ezt leszámítva mindenfajta mozgás és egyéb tevékenység végezhető.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag