Nem szűnik az influenzajárvány

Bár az elmúlt héten tovább csökkent az influenzagyanús megbetegedések száma, egyelőre nem szűnt meg a járvány az országban - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által szerdán közzétett adatokból.

Nátha vagy influenza: mi a különbség? Részletek itt.

A jelentés szerint március 9. és 15. között mintegy 25500 páciens fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez közel 30 százalékos csökkenést jelent a megelőző heti 36 ezer főhöz képest, de átlagosan még így is 260 beteg jutott százezer lakosra, tehát továbbra is kitart a január végén kezdődött influenzajárvány. Becslések szerint eddig a hazai lakosság 2,6 százaléka kapta el a fertőzést, azaz mintegy negyedmillióan.

Továbbra is kitart az influenzajárvány az országban
Továbbra is kitart az influenzajárvány az országban. Fotó: Getty Images

Ami a területi megoszlást illeti, hosszú hetek óta először immár nem Pest megyében regisztrálták a legtöbb beteget népességarányosan, hanem ezúttal Vas (százezer lakosból 483 fő), Nógrád (444), Szabolcs-Szatmár-Bereg (443) és Veszprém megyében (387). Mindazonáltal Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megye kivételével minden megyében és a fővárosban is diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket.

A legtöbb eset a 14 éven aluli gyermekeket érintette, ebbe a korosztályba tartozott a betegek 36,7 százaléka. A 15-34 éves korosztály aránya 34, a 35-59 éveseké 21,1, a 60 éven felülieké pedig 8,2 százalékot ért el. A korábbi hetekhez hasonlóan ismét a 3-5 éves gyermekek között fordult elő leggyakrabban a fertőzés, százezer főre vetítve 713 esetben, ami tehát közel háromszorosa az országos átlagnak.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok feletti láz lépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com ; who.int )

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az influenza elleni védekezés legalapvetőbb lépcsőit mutatja be az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi infografikája. Bővebben olvashat a megelőzési lehetőségekről dr. Meglécz Katalinnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával készült interjúnkban ide kattintva .

Országos Közegészségügyi Intézet influenza
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)