Visszafordítható lehet a halláskárosodás

Egy újabb olyan gént azonosítottak kínai kutatók, amely a hallásvesztéshez köthető. Az eredmény új kezelések kidolgozását teheti lehetővé.

Az ABCC1 jelű gén egyes variánsai a hallásvesztéssel állnak kapcsolatban, és kulcsszerepet játszanak a belső fülben elhelyezkedő csiga (cochlea) működésében. A szerv egy csigaházszerűen spirális cső, amely a hangok érzékelését teszi lehetővé.

süketség, hallásvesztés, halláskárosodás, nagyothallás, fül
A világon 500 ember közül egy halláskárosodásban szenved. Fotó: 123rf

Mi a szerepe az ABCC1 génnek?

A tudósok - genetikai szűrővizsgálatokkal, génszekvenálással és más elemzésekkel - megállapították, hogy az ABCC1 gén variánsai pumpaként működnek. Ez azt jelenti, hogy a belső fülből kilökik a mérgező anyagokat és az anyagcsere melléktermékeit. Az egérkísérletek során arra jöttek rá a kutatók, hogy ezen génváltozatok működési zavara halláskárosodáshoz vezethet.

Ilyen gyakori a halláskárosodás

Betegségek, amelyek hallásvesztést okoznak - kattintson!

Az érzékszervek zavarai közül a halláskárosodás a leggyakoribb. A világon 500 ember közül egy szenved tőle. Leginkább az idősödés és a hosszan tartó, nagy zajterhelés idézi elő a problémát. Mióta az 1990-es években felfedezték a hallásvesztéssel összefüggő géneket, a genetikai tényező is egyre nagyobb figyelmet kap a tudományos világban.

Az egyes génváltozatok működésének feltárása segíthet, hogy a tudósok időben diagnosztizálhassák a károsodást és új kezeléseket dolgozhassanak ki - mondta Feng Jung, a kutatás vezetője. A szakember több mint két évtizede végez genetikai kutatásokat, csoportja a hallásvesztéssel kapcsolatos több mint 20 gén mutációját írta le. A felfedezést Feng egyik páciensének esete indította el. A kutatócsoport egy hároméves projekt keretében meglátogatta a beteg városát, felmérte a család kórtörténetét, majd végül azonosította a génvariációkat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)