Videó: így támadja meg a sejteket a koronavírus

Megdöbbentő videót osztottak meg az Új-Dél-Wales Egyetem (UNSW) kutatói arról, ahogy az új típusú koronavírus átveszi az uralmat az emberi sejtek felett.

Erre képes a magas átoltottsági arány - kattintson!

Videót készített egy kutatócsoport arról, ahogy a SARS-CoV-2 megtámadja a sejteket - szúrta ki a 24.hu. A tudósok olyan általuk módosított sejteket használtak, amelyek falán a megfertőződést elősegítő receptorok találhatóak - ennek köszönhetően az új típusú koronavírus 4-szer gyorsabban képes replikálódni, tehát a kórokozó által előidézett változások is hamarabb láthatóvá válnak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Videó készült arról, ahogy a koronavírus megtámadja a sejteket.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A videón a világosszürke, élesen körülhatárolt szélekkel rendelkező formák jelzik a genetikailag módosított sejteket. Jól látszik, hogy amint a koronavírus bejut a sejtbe, ezek a szélek elmosódnak, eltűnnek. A megfertőzött sejtek végül gömb alakúvá válnak és egybeolvadnak.

A módosított sejtekkel végzett kísérletek egyébként nem csak látványosak és érdekesek, hanem nagyon hasznosak is. Segítségükkel ugyanis sokkal könnyebben és jelentősen rövidebb idő alatt figyelhető meg az egyes vírusmutánsok viselkedése is. A szakemberek ráadásul a koronavírus változásainak dinamikáját és az oltásokkal szembeni reakcióit is hamarabb felmérhetik így.

Sokkal több halálért felelős a COVID-19, mint hitték - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)