Vendéglátóhelyek tucatjai nyílnak meg újra

Gyorsan elbírálják vidéken az önkormányzatok a vendéglátóhelyek közterület-használati kérelmét, hogy kinyithassanak a teraszok, kerthelyiségek. Emellett bővül a piacon árusítható termékek köre is, és több helyen változott a 65 év felettiek vásárlására fenntartott idősáv.

Koronavírus: sok vidéki játszótér zárva marad - részletek itt!

A koronavírus elleni védekezés második szakaszában megnyithatnak a vidéki kávézók és éttermek szabadtéri helyiségei. Székesfehérváron tizenkilenc, többségében belvárosi vendéglátóegység kért újranyitási engedélyt a polgármesteri hivataltól kedd reggelig, emellett 7 egész évre szóló, korábban kiadott engedélyt módosítottak a jogszabályváltozások alapján. A városban hétfőtől nyithatnak meg a teraszok és kerthelyiségek. A most kiadott engedélyek egy hónapra, vagyis májusra vonatkoznak. A teraszdíjat elengedi az önkormányzat. A teraszok vasárnap és csütörtök között este 20 óráig, pénteken és szombaton pedig este 21 óráig lehetnek nyitva - figyelni kell azonban a biztonságos távolságtartási szabályokra. Az élőzene-szolgáltatást egyelőre nem engedélyezik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus éttermek, koronavírus kávézók, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus vidék, koronavírus piac
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus éttermek, koronavírus kávézók, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus vidék, koronavírus piac

Hódmezővásárhelyen is soron kívül bírálja el az önkormányzat a vendéglátóhelyek közterület-használati kérelmét, hogy minél gyorsabban kinyithassák teraszaikat. Békéscsaba egyetlen plázájában, a Csaba Centerben hétfőn már 74, azóta pedig még több üzlet nyithatott ki. Az eladók tapasztalatai szerint a vevők többsége - a koronavírus elleni biztonsági szabálynak megfelelően - maszkban lép be az üzletekbe.

A piacokon is változások lesznek

Hódmezővásárhelyen megváltozik a piac nyitvatartása: szombaton a 65 év felettiek 12-től 14 óráig, a fiatalabbak 14 és 18 óra között vásárolhatnak a koronavírus-járvány idején. Salgótarjánban pedig a 65 év felettiek 8 és 10 óra között látogathatják a piacot - erről az elmúlt hetek vásárlói visszajelzései és a kereskedői kérések alapján döntött Fekete Zsolt polgármester. Kiemelte továbbá, hogy mivel a kormány visszavonta az üzletek nyitvatartási idejére vonatkozó korlátozásokat, az önkormányzati tulajdonú bérelt helyiségek esetében a kedvezményes bérleti díj május 11-étől érvényét veszti.

Orosházán pedig a piacon már nemcsak élelmiszert és palántákat, hanem ruhaneműt és más termékeket is szabadon lehet árusítani. A vásárcsarnok mindkét ajtaját újból megnyitják. Az ajtókban a biztonsági őrök ellenőrzik, hogy 9 és 11 óra között csak az idősek lépnek-e be, illetve azt is, hogy a vásárlók viselnek-e maszkot. A változtatások kezdetén - önkormányzati felajánlásból, a készlet erejéig - ingyenesen biztosítanak maszkot azoknak a vásárlóknak, akiknek még nincs koronavírus elleni védőfelszerelésük.

20 százalék esélye volt túlélni a koronavírust a manchesteri családapának, de sikerült - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés