Véget ér-e valaha a koronavírus-járvány?

Több mint 18 hónapja borította fel az életünket az új típusú koronavírus, nem csoda tehát, ha már nagyon várjuk a végét. De vajon lesz-e vége?

A delta koronavírus-variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt idén ősszel erőteljesebb lehet a járvány az átalános iskolákban . Fontos szerepet játszhatnak továbbá a "szuperfertőző" gyerekek is.

Már több mint másfél éve képezi mindennapi életünk részét az új koronavírus, és vele együtt a távolságtartás, a maszkviselés, és az időnként feloldott, majd újra bevezetett lezárások. Érthető tehát, hogy szinte nincs is olyan kérdés, amely jobban foglalkoztatja az embereket annál, hogy mikor (és hogyan) tűnik el végre ez a rettegett kórokozó. Biztosat sajnos még mindig nem lehet mondani ezzel kapcsolatban, ám a MedicalXpress cikke szerint egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy megismerjük a lehető legreálisabb forgatókönyvet.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Véget ér-e valaha a koronavírus-járvány? Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Meg kell tanulnunk együtt élnünk vele

Egyes feltételezések szerint az 1889-ben kirobbant "orosz infuelnzajárványt" valójában nem is egy influenzavírus okozta, hanem egy koronavírus, mégpedig az OC43-as törzs. A járvány az első kitörése után 4-5 éven belül még 4-5 hullámban visszatért - Angliában és Walesben például 1890-91-ben jelentős többlethalálozást okozott -, majd egy ideig azt gondolták, hogy a kórokozó végleg eltűnt. A valóság azonban az, hogy a mai napig okozhat megbetegedéseket, viszont jelentősen ritkábban és jóval enyhébb formában.

Valószínűleg ugyanez vár ránk az új típusú koronavírussal kapcsolatban is. Friss kutatások ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy sem a védőoltás, sem a megfertőződés után kialakuló természetes immunitás nem lesz képes arra, hogy megakadályozza a SARS-CoV-2 terjedését. Ma már egyértelmű, hogy a nyájimmunitásban sem bízhatunk túlzottan, arra számíthatunk tehát, hogy a pandémia endémiává alakul át.

Mire számíthatunk?

Rengeteg tényezőtől - például a beoltottak és a gyógyultak számától is - függ, hogy egy adott országban mennyire lesz meghatározó a jövőben a COVID-19 -betegségért felelős új koronavírus jelenléte. A magas immunitási arányt elérő területeken akár teljesen tünetmentessé mérséklődhet a fertőzés, ám az eddig kevésbé érintett térségekben még előfordulhatnak intenzívebb járványhullámok.

Bonyolult és nehéz helyzetet idéz majd elő, hogy az idei őszi-téli időszakban egyszerre fog terjedni a koronavírus és az influenzavírus - figyelmeztetett egy hazai szakértő.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: