Véget ér-e valaha a koronavírus-járvány?

Több mint 18 hónapja borította fel az életünket az új típusú koronavírus, nem csoda tehát, ha már nagyon várjuk a végét. De vajon lesz-e vége?

A delta koronavírus-variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt idén ősszel erőteljesebb lehet a járvány az átalános iskolákban . Fontos szerepet játszhatnak továbbá a "szuperfertőző" gyerekek is.

Már több mint másfél éve képezi mindennapi életünk részét az új koronavírus, és vele együtt a távolságtartás, a maszkviselés, és az időnként feloldott, majd újra bevezetett lezárások. Érthető tehát, hogy szinte nincs is olyan kérdés, amely jobban foglalkoztatja az embereket annál, hogy mikor (és hogyan) tűnik el végre ez a rettegett kórokozó. Biztosat sajnos még mindig nem lehet mondani ezzel kapcsolatban, ám a MedicalXpress cikke szerint egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy megismerjük a lehető legreálisabb forgatókönyvet.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Véget ér-e valaha a koronavírus-járvány? Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Meg kell tanulnunk együtt élnünk vele

Egyes feltételezések szerint az 1889-ben kirobbant "orosz infuelnzajárványt" valójában nem is egy influenzavírus okozta, hanem egy koronavírus, mégpedig az OC43-as törzs. A járvány az első kitörése után 4-5 éven belül még 4-5 hullámban visszatért - Angliában és Walesben például 1890-91-ben jelentős többlethalálozást okozott -, majd egy ideig azt gondolták, hogy a kórokozó végleg eltűnt. A valóság azonban az, hogy a mai napig okozhat megbetegedéseket, viszont jelentősen ritkábban és jóval enyhébb formában.

Valószínűleg ugyanez vár ránk az új típusú koronavírussal kapcsolatban is. Friss kutatások ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy sem a védőoltás, sem a megfertőződés után kialakuló természetes immunitás nem lesz képes arra, hogy megakadályozza a SARS-CoV-2 terjedését. Ma már egyértelmű, hogy a nyájimmunitásban sem bízhatunk túlzottan, arra számíthatunk tehát, hogy a pandémia endémiává alakul át.

Mire számíthatunk?

Rengeteg tényezőtől - például a beoltottak és a gyógyultak számától is - függ, hogy egy adott országban mennyire lesz meghatározó a jövőben a COVID-19 -betegségért felelős új koronavírus jelenléte. A magas immunitási arányt elérő területeken akár teljesen tünetmentessé mérséklődhet a fertőzés, ám az eddig kevésbé érintett térségekben még előfordulhatnak intenzívebb járványhullámok.

Bonyolult és nehéz helyzetet idéz majd elő, hogy az idei őszi-téli időszakban egyszerre fog terjedni a koronavírus és az influenzavírus - figyelmeztetett egy hazai szakértő.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: