Van már oltás övsömör ellen is

Az övsömör (herpes zoster) az egyik legkellemetlenebb, egyben legfájdalmasabb fertőző betegség. A jó hír, hogy már van ellene oltás, sőt, az Egyesült Államokban az idősebb korosztálynak kifejezetten ajánlják.

Ám ahhoz még sok a megoldatlan probléma, hogy igazán elterjedhessen.

Furcsa egy betegség. Ugyanaz a vírus okozza (többnyire) felnőttben, amely a bárányhimlőt (többnyire) gyermekben. Ezért is hívják varicella zoster (bárányhimlő-, övsömör-) vírusnak. Sunyi a kórokozója. Ha egyszer valaki megkapja, igazából sosem szabadul tőle. Bárányhimlőt ugyan valószínűleg már nem fog kapni a kialakuló ún. immunmemória miatt, ám a vírus megbújik az idegdúcokban, hogy aztán évek, évtizedek múltán, az egyes idegpályák ellátási területén övszerűen elhelyezkedő (ezért övsömör) fájdalmas hólyagok kínozzák az embert.

Ugyanis ilyenkor az idegdúcok, illetve a belőlük kilépő érzőidegek is károsodnak - ez az oka a gyógyszerekkel alig befolyásolható, a betegséget kísérő, néha még hónapokkal az első tünetek után is megmaradó fájdalomnak. Elhelyezkedésétől függően súlyos szövődményekkel járhat, például a szemre terjedve vakságot okozhat, Általános tünetek: láz, hidegrázás, rossz közérzet. Léteznek ugyan a panaszokat enyhítő gyógyszerek, van hatékony vírusellenes szer is, ám éppen a legnagyobb baj, a betegséget kísérő makacs fájdalom kezelésére nincs jó megoldás, nincs hatásos gyógyszer.

Hogy mitől aktiválódik a vírus, máig nem egészen tisztázott. Az biztos, hogy a kórokozó "kibújása" rejtekhelyéről, az idegdúcokból, valamiképpen az immunrendszer gyengülésével kapcsolatos. Ezért gyakoribb a súlyosabb lefolyású fertőző betegségek, például AIDS és tébécé miatt legyengülteknél, valamint szervátültetés vagy daganatos betegségek miatt kemoterápiában részesülteknél, de kiválthatja nagyfokú stressz is.

És ez az oka annak is, hogy elsősorban a gyengébb ellenállású idősebb emberek veszélyeztetettek. Minél öregebbek, annál inkább: egy amerikai felmérés szerint a 85 éven felüliek több mint fele átesett e kiütéses betegségen. Mint dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója, infektológus elmondta, mai ismereteink szerint az idősebbek immunrendszere elsősorban az ún. memória-sejtaktivitás romlása miatt károsodik.

Igen sajnálatos, hogy az idősebbeknél súlyosabbak és fájdalmasabbak a tünetek, és hogy a betegség lezajlása után gyakrabban (a 60 év felettiek 40 százalékánál!) marad vissza herpesz utáni erős fájdalom. E lüktető, éles, máskor inkább tompább, de mindig sokáig, néha hónapokig, akár évekig tartó "fantomfájdalomtól" nagyon szenvednek az emberek.

Az új védőoltást Amerikában 38500 emberen próbálták ki, majd először az Egyesült Államokban, s utána Európában is törzskönyvezték.

Annak ellenére, hogy az oltás korántsem tökéletes.

Először is, az oltás, amelynek hatóanyaga azonos (csak éppen 15-ször "erősebb") a bárányhimlő elleni vakcinával, a hatvanon felülieknek csak a felénél volt hatásos. Hogy ez sok vagy kevés, nem könnyű megítélni, hiszen magának a betegségnek is éppen az a fő oka, hogy az emberrel együtt öregszik az immunrendszere, az immunmemóriája is. Ha azonban arra gondolunk, hogy egyedül az Egyesült Államokban évente egymillió herpeszoster-esetet regisztrálnak, a védőoltás mégis csak sok emberen segíthet.

Ráadásul a betegség utáni krónikus fájdalom kétharmadát megszüntette - az orvosok ezt tartják az igazi sikernek.

Rengeteg az ellenérv. Senki sem tudja például, meddig tart a védőhatás. Bár korai oltási szövődményt nem találtak,

csak minimális allergiaveszélyt (ezért nem szabad az oltás vivőanyagára, a zselatinra, illetve a Neomycin nevű antibiotikumra érzékenyeknek adni), a késői szövődmények felmérése még folyamatban van. Az öszszes pró- és kontraérvet mérlegelve, az Egyesült Államokban hivatalosan is ajánlják minden olyan 60 éven felülinek, aki már átesett bárányhimlőn, és akit persze eddig elkerült az övsömör. Ugyanakkor (egyelőre) rutinszerűen nem javasolják bizonyos betegeknek, például tébécéseknek vagy gyógyszerkezelés hatására meggyengült immunrendszerűeknek.

Mészner doktornő szerint Magyarországon (ahol még nem kapható) egyelőre nem valószínű, hogy tömegesen igény lenne rá. Azért is, mert drága: az Egyesült Államokban jelenleg 300 dollár körüli az ára. Ám a bővülő oltási palettának fontos, és a jövőben még fontosabb része lesz. Fogunk még sokat hallani róla.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)