Van, ahova már megérkezett a majomhimlő elleni gyógyszer

Megérkezett Spanyolországba az uniós központi beszerzésből származó Tecovirimat első adagja. A vírusellenes készítmény a majomhimlő kezelésére szolgál.

Az antivirális szert elsősorban azoknál a betegeknél fogják alkalmazni, akiknél a fertőzés súlyos tüneteket okoz - közölte Carolina Darias egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságának csütörtöki ülésén Madridban. Hozzátette továbbá, hogy az uniós Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóságon (HERA) keresztül hamarosan 200 adag érkezik az Imvanex nevű feketehimlő elleni védőoltásból, amelyet a tapasztalatok szerint eredményesen lehet alkalmazni a majomhimlő megelőzésére is.

majomhimlő, PCR-teszt, laboratórium, Madrid
Laboratóriumi technikusok majomhimlő kimutatására készítenek elő PCR-teszteket a madridi Gregorio Marañon kórházban. Fotó: Getty Images

A miniszter azt is elmondta, immár 156-ra emelkedett a Spanyolországban igazolt fertőzések száma. A legtöbb fertőzöttet, összesen 139 esetet a fővárost is magában foglaló madridi autonóm tartományban azonosították. A madridi tartományi kormány korábbi tájékoztatása szerint a fertőzések többsége az egyik fővárosi szaunához kapcsolható, amelyet már be is zártak a hatóságok. Az eddig azonosított fertőzések mindegyike enyhe lefolyású.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban azonosították az Egyesült Királyságban. A fertőzés okozta tünetek közé jellegzetes kiütések mellett láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: