Új védőbevonatot fejlesztettek vírusok ellen

Hongkongi kutatók olyan új bevonó anyagot fejlesztettek, amely baktériumok és a vírusok - többek között az új koronavírus - ellen 90 napig jelentős védelmet biztosít.

Bár a jelenlegi járványhelyzetben különösen aktuális kérdés a kórokozók elleni védekezés, a kutatást nem ennek hatására kezdték el, a MAP-1 nevű bevonat fejlesztése 10 éven át tartott. Az anyagot gyakran használt felületekre, például a liftek gombjaira vagy kilincsekre lehet fújni - közölték a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetem (HKUST) tudósai. Ez azért fontos, mivel ezeket gyakran érintik meg az emberek, nagyon hatékonyan közvetítenek betegségeket - mondta el Joseph Kwan, a HKUST kutatója, a terméket kifejlesztő csoport vezető tudósa.

Koronavírus: tárgyakon jobban fertőz Bár korábbi tanulmányokban azt közölték, hogy a SARS-CoV-2 vírus fém felületeken akár 9 napig is életképes maradhat és fertőzhet, egy friss amerikai jelentés ennél jóval rövidebb idő alatt elpusztul. Műanyag és papír tárgyakon viszont hosszabb idő után is kimutatták jelenlétét. Szakértők szerint az is lehet, hogy élettelen felületek közvetítésével jobban fertőz a vírus, mint a levegőben. Részleteket korábbi cikkünkben olvashat.

A kifújást követően kialakuló bevonat több millió, fertőtlenítőt tartalmazó nanokapszulából áll, amelyek a megszáradás után is hatékonyan ölik meg a baktériumokat, vírusokat és spórákat. Más általános fertőtlenítő módszerekkel - például a hígított fehérítővel vagy az alkohollal - ellentétben, a MAP-1 hőre érzékeny polimereket is tartalmaz, amelyek raktározzák és emberi érintés hatására kibocsátják a fertőtlenítő anyagokat. Az anyag további előnye, hogy nem mérgező, a bőr és a környezet számára biztonságos.

Az új védőbevonatot nyilvános terek tisztán tartására is ajánlják. Fotó: Getty Images
Az új védőbevonatot nyilvános terek tisztán tartására is ajánlják. Fotó: Getty Images

Az elmúlt évben egy hongkongi kórházban és idősotthonban végzett teszteket követően februárban hivatalosan engedélyezték a bevonat fogyasztói használatát, a jövő hónapban pedig már kapható lesz a hongkongi üzletekben. Egy helyi szervezet segítségével a bevonatot Hongkongban már több mint ezer, alacsony jövedelmű családban alkalmazták.

A tudósok szerint bevásárlóközpontok, iskolák és sportlétesítmények is alkalmazzák a bevonatot. Egy iskola "befújásának" költsége 20-50 ezer hongkongi dollár (840 ezer-2,1 millió forint) között van a terület nagyságától függően. A kibocsátó cég 50 és 200 milliliteres, otthoni használatú termékeket is piacra dob 70 és 250 dollár közötti összegért.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: