Tudja, hogyan kell helyesen szedni az antibiotikumokat?

A világon a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak az antibiotikumok. A tavalyi évben csak Magyarországon több mint 11 millió dobozt adtak el belőlük. Most kampány indul az átgondolt, tudatos antibiotikum-használat ismertetésére.

KözépfülgyulladásAz Országos Alapellátási Intézet által meghirdetett "Antibiotikum Aranyszabályok" elnevezésű program célja, hogy mindenki tisztában legyen a következő három aranyszabállyal:

1.Csak orvosi receptre!

2.Mindig vegye be az előírt mennyiséget!

3.Antibiotikumhoz szedjen probiotikumot is!

A program indító sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az antibiotikum túlzott, indokolatlan vagy nem rendeltetésszerű szedése miatt a meglévő gyógyszerekre ellenálló baktériumtörzsek alakulhatnak ki.

Általában igaz, hogy nem vagyunk tisztában az antibiotikumok alkalmazásának szabályaival, pedig ha helytelenül szedjük őket, komoly veszélynek lehet kitéve az egészségünk. Az orvosok pedig sok esetben írnak fel antibiotikumot anélkül, hogy az érintett beteg pontosan ismerné a megfelelő alkalmazás módját, mint ahogy elterjedt módszer az antibiotikummal történő öngyógyítás is.

TüdőgyulladásMegtudtuk azt is, hogy sokak nem biztosak abban, hogy milyen betegségek esetén és hogyan kell az antibiotikumokat alkalmazni, vagy ha ismerik is a helyes megoldásokat, mégsem tartják be ezeket, nem számolva a várható következményekkel. Kevesen alkalmaznak probiotikumot az antibiotikum-kezelés mellé, pedig az sokat segíthet a gyorsabb regenerációban!

A három aranyszabály arra hívja fel figyelmünket, hogy a különböző fertőzéses betegségek - így a téli időszakban tomboló, megfázásos tüneteket okozók is - legtöbbször vírusos eredetűek, ezért minden esetben tanácsos orvoshoz fordulni, aki tapasztalata alapján könnyen el tudja dönteni, érdemes-e antibiotikummal próbálkozni. Csak az általa felírt gyógyszert szabad szedni, és tilos a gyógyszeres szekrényben talált, vagy éppen a szomszéd, ismerős által ajánlott antibiotikumot beszedni.

A második aranyszabály értelmében az orvos által felírt antibiotikumot az előírt adagolással kell szedni egészen addig, amíg az el nem fogy. Nem szabad abbahagyni a terápiát a javulás első jeleire, mert a nem megfelelő mennyiségben szedett antibiotikum a rezisztens baktériumok elszaporodását segíti elő, és így a betegség kiújulhat, sőt, súlyosbodhat is.

A harmadik aranyszabály távolabbra tekint: az antibiotikumok mellé mindig alkalmazzunk probiotikumokat tartalmazó készítményeket, például élőflórás tejtermékeket vagy speciális probiotikus gyógyszereket. Ennek oka az, hogy az antibiotikumok mérséklik a bélflóra működését, ami a betegség utáni regenerálódás elhúzódásához vezethet. A bélbaktériumokat elpusztítva legsúlyosabb tünetként gyakran okoznak komoly hasmenéseket, bélgyulladást, ezért széles spektrumú antibiotikumos kezelés mellett mindig ajánlott a bél baktériumflóráját probiotikus gyógyszerrel segíteni.

A www.aranyszabaly.hu honlapon folyamatosan frissülő, részletes tájékoztatást kaphatnak a szakmai és laikus érdeklődők egyaránt.

Pilling Róbert

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: