Tovább szedi áldozatait a csonttörő láz

Már meghaladja az ezret is a Fülöp-szigeteket sújtó járvány áldozatainak száma - közölte a manilai egészségügyi minisztérium.

10-ből 7 embert veszélyeztet a dengue-fertőzés. A részleteket korábbi cikkünkben olvashatja el!

A tárca szerint a fertőzésben meghalt 1021 beteg csaknem 40 százaléka 5 és 9 év közötti gyermek volt. A járvány egyik gócpontja a főváros, Manila körüli térség, ahol sokan nyomornegyedekben élnek. A tavalyi év azonos időszakában 622-en haltak bele a betegségbe. Idén eddig 250 ezer megbetegedést regisztráltak, ami majdnem duplája a tavalyi év első nyolc hónapjában feljegyzett eseteknek. Az egészségügyi hatóságok szerint ennek az az oka, hogy jelenleg a vírus egy különösen agresszív törzse terjed.

csonttörő láz, fertőző betegségek, egyiptomi csípőszúnyog, dengue-láz, dengue-fertőzés, halálesetek, járvány
Az áldozatok több mint harmada gyerek. Fotó: iStock

Egészségügyi vészhelyzet

A Fülöp-szigeteki vezetés augusztus elején hirdetett egészségügyi vészhelyzetet, ám a járványon még mindig nem sikerült úrrá lenni - emelte ki Eric Domingo egészségügyi államtitkár. A megbetegedések száma folyamatosan nő, mivel az esőzések kedvező életkörülményeket teremtenek a dengue-láz kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak.

A dengue-láz - vagy csonttörőláz- a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában fordul elő. A megbetegedés magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással jár. A szövődmények szélsőséges esetekben halálosak is lehetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég arra figyelmeztetett, hogy a dengue-láz az utóbbi évtizedekben drámai mértékben elterjedt. A szakértők szerint ennek hátterében az éghajlatváltozás áll. Ázsia és Latin-Amerika több országában is ez afertőzéslett a súlyos szövődmények és halálesetek egyik fő a gyerekek körében.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)