Tisztifőorvos: véget ért az első hullám

A koronavírus-járvány első hulláma gyakorlatilag már lezajlott, így az élet egyre inkább visszatérhet a régi kerékvágásba - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Úgy tűnik, ideje véget vetni a vásárlási idősávoknak - kattintson a részletekért!

A tisztifőorvos kedvezőnek nevezte a koronavírussal összefüggő legfrissebb adatokat, ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy a járványügyi éberség fenntartása továbbra is rendkívül fontos. Mint mondta, az idősek vásárlási idősávjával és a kötelező maszkviseléssel kapcsolatban hamarosan meghozza a döntést a kormány. Véleménye szerint valószínűleg változások lesznek ezekkel kapcsolatban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus első hullám, koronavírus-járvány vége, koronavírus nyár
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus első hullám, koronavírus-járvány vége, koronavírus nyár

Jöhet a gondtalan nyár

A több hónapos bezártság után Müller Cecília szerint érthető, ha mindannyian gondtalan nyárra vágyunk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy egyes országokban még midig tombol a koronavírus-járvány, így csak alapos tájékozódás után válaszunk úticélt. Az utazás idejére mindenképpen kössünk biztosítást - tette hozzá.

A koronavírus-helyzet javulása már arra is lehetőséget ad, hogy a gyerekek nyári táborokban vagy a nagyszülőknél töltsék a nyári szünetük egy részét. A tisztifőorvos azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a manapság gyakrabban használt fertőtlenítő- és tisztítószereket mindenképpen a gyermekek által nem elérhető helyen kell tárolni. Ugyanez vonatkozik a nagyszülők által szedett gyógyszerekre is. Fontos továbá, hogy a helyszínekről minden balesetveszélyes eszközt távolítsunk el, ugyanis a hosszú bezártság után most jelentősen megnövekedhet a balesetek száma a gyermekek körében.

Hamarosan megszűnhet a veszélyhelyzet

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy ma várhatóan megszavazzák a veszélyhelyzet megszüntetését, így a további enyhítések keretében hamarosan megnyílhatnak majd a mozik és színházak is. A koronavírus-járvány azonban még nem ért véget, így a járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt. Mint mondta, ennek érdekében megalakult a járványügyi bevetési egység, amely az operatív törzs keretében működik, és azonnali intézkedésre alkalmas.

Az egész násznépet tesztelték koronavírusra egy győri lagzi előtt - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció