Tisztifőorvos: folyamatos a felkészülés a második hullámra

Arra a kérdésre, hogy van-e esély elkerülni a koronavírus-járvány második hullámát, nehéz válaszolni, de az eddigi tapasztalatokkal felvértezve egy tudatosabb és szervezettebb felkészülésre nyílik lehetőség az egészségügyben - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Koronavírus: védőeszközök érkeztek Törökországból - kattintson a részletekért!

“A járványügyi éberség továbbra is fenntartandó és fenn is tartjuk” - fogalmazott a tisztifőorvos. Mint mondta, a koronavírus-járvány jelenleg lecsengőben van Magyarországon, azonban a legtöbb szakember arra számít, hogy a kór az őszi-téli időszakban új erőre kap majd. Valószínűleg az influenzaszezon kezdetével egy időben erősödik fel újra a vírus terjedése - véli Müller Cecília. Erre azonban fel tud készülni az egészségügy, ugyanis a szükséges eszközök beszerzését és a készletek felhalmozását nem hagyja abba az ország - tette hozzá.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus második hullám, koronavírus operatív törzs, operatív törzs tájékoztató
Lékó András szakorvosjelölt az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet intenzív osztályán.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Így lesz biztonságos a vizsgaidőszak

A tisztifőorvos a közelgő vizsgaidőszakkal kapcsolatos szabályokat is ismertette. Ezek alapján egy teremben maximum 2 diák és a vizsgáztató tartózkodhat, a távolság megtartására pedig a vizsga közben és a szünetek alatt is ügyelni kell a koronavírus elleni védekezés jegyében. Javasolt továbbá nyitva tartani az ablakokat a termekben, hogy biztosított legyen a folyamatos szellőzés. A szájmaszk viselése ajánlott, de nem kötelező - mondta Müller Cecília.

Megemlítette továbbá, hogy az idősotthonokban is egyre kedvezőbb a helyzet, ugyanis már jó ideje nem emelkedett az ezekben az intézményekben regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, illetve egyre többen gyógyulnak meg és térnek vissza a kórházakból az otthonokba. Tájékoztatása szerint egyébként az eddigi legidősebb magyar gyógyult 102 évesen küzdötte le a COVID-19-et.

Utazhatunk Horvátországba

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy május 28-a óta a járványügyi előírásokat betartva szabadon utazhatnak a magyar állampolgárok Horvátországba. A koronavírus elleni védekezés jelenlegi hazai szabályai szerint azonban két hetes kötelező hatósági karantén vár a hazaérkezőkre.

A koronavírus második hulláma halálosabb lehet, mint az első - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció