Tesztelik a malária elleni oltást

Ghánában, Kenyában és Malawiban próbálják ki 2018-ban a világ első malária elleni oltását - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az oltást a különösen nagy kockázatnak kitett térségekben ajánlják fel kisbabák és gyerekek beoltására. Az RTS'S vagy Mosquirix néven futó vakcinát a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyár fejlesztette ki az Afrikában - főleg a gyerekek körében - sok halálos áldozatot szedő kór ellen.

Bár a malária világméretű népbetegségnek számít, Magyarországon alig ismert. A fertőzött térségbe utazó magyaroknak azonban tisztában kell lenni a betegség jelentőségével. Részletek itt.

A klinikai tesztek alapján részben hatékonynak bizonyult oltóanyagot négy dózisban kell beadni. Ez az első szabályszerűen elfogadott vakcina a moszkitók által terjesztett betegség ellen. A WHO első körben szeretné ellenőrizni, hogy a maláriának kitett területeken hatékony lesz-e az oltás. Az első eredményekből származó információk alapján döntenek majd az oltási program kiszélesítéséről. "Az eddigi maláriaellenes védekezésekkel kombinálva egy ilyen vakcina potenciálisan tízezrek életét mentheti meg Afrikában" - hangsúlyozta Matshidiso Moeti, a nemzetközi szervezet afrikai regionális igazgatója.

Három afrikai országban próbálják ki a világ első malária elleni védőoltását
Három afrikai országban próbálják ki a világ első malária elleni védőoltását

A malária évente 430 ezer halálesetet okoz , az áldozatok többnyire a Szahara alatti övezetben élő kisbabák és kisgyerekek. Az elmúlt 15 év globális erőfeszítéseinek köszönhetően 2000 és 2015 között 62 százalékkal csökkent a malária okozta halálozások száma. A WHO 2018-as oltási programja azt ellenőrzi, hogy a Mosquirix milyen védettséget nyújt a 17 hónap és öt év közötti gyerekek körében. Azt is kipróbálják, hogyan lehet kivitelezni a négy dózis beadását, és az oltóanyag milyen szerepet játszhat a malária okozta gyerekhalálozás visszaszorításában.

Ghánát, Kenyát és Malawit számos szempont miatt választották ki az oltóanyag hatékonyságának vizsgálatára: ezekben az országokban nagyon magas a maláriában megbetegedők aránya, de több sikeres maláriaellenes program is fut. Széles körben elterjedt továbbá a maláriahálók használata az ágyak fölött, és jól működő immunizációs programok is zajlanak. Az országok maguk döntik el, hogy mely régiójuk vesz majd részt a WHO oltási programjában, de valószínű, hogy a legnagyobb kockázatú területeken vetik be, mivel a szakemberek ott várják a legjelentősebb hatást.

A világszervezet tavaly novemberben jelentette be, hogy az RTS'S vakcina kipróbálását teljes egészében finanszírozza különböző egészségügyi programjaiból.

Egy híres áldozat Gondolta volna? Egyiptomi kutatók arra a következtetésre jutottak vizsgálataik során, hogy Tutanhamon fáraó halálához hozzájárult a malária is. Részletek itt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: