Tények és számok a szepszissel kapcsolatban

A szepszis egy komplex szindróma, amit nehéz definiálni, diagnosztizálni és kezelni. Az intenzív osztályokon dolgozó szakemberek a szepszist az egyik legtöbb kihívással és nehézséggel járó betegségnek tartják.

Mi a szepszis?

A szepszis a szervezet reakciója valamilyen külső fertőzésre, sérülésre. Ennek következményeként beindul egy általános gyulladásos és véralvadási reakció, amely egy idő után túlzottá, szabályozatlanná válik, és a szervezet gyakorlatilag elpusztítja önmagát. Ilyen esetben a fertőzés helyétől távol lévő szervek válnak érintetté a betegségben.

A betegség a köznyelvben vérmérgezésként vált ismertté, azonban ez a meghatározás nem fedi a betegség komplexitását.

A szepszisnek három súlyossági fokozata

Egyszerű szepszis: Ez a fajta megbetegedés lehet akár influenza vagy egy vírusfertőzés következménye. Előfordulása nagyon gyakori, évente világszerte több millió ember betegedhet meg benne. Többségük nem igényel kórházi kezelést.

Súlyos szepszis: Minden ilyen beteg intenzív kórházi ellátást igényel. Súlyos szepszist azon betegeknél állapítanak meg, akiknél az alapbetegséghez még legalább egy szervrendszer elégtelen működése társul, tehát pl. gépi lélegeztetés tartja életben a beteget, vagy művese látja el a szükséges funkciókat. Miután ilyen esetekben létfontosságú szervek betegednek meg, az elhalálozás esélye sokkal nagyobb, globálisan mintegy 30-35 százalék.

Szeptikus sokk: Szeptikus sokk estében a szepszishez alacsony vérnyomás is társul, így a páciens nem, vagy nagyon nehezen reagál a kezelésre, ami többszervi elégtelenséghez vezet. Ezek a betegek azonnali intenzív ellátást igényelnek, halálozási arányuk rendkívül magas, 50-80 százalék körüli.

A szepszisben elvileg bárki, bárhol, bármikor megbetegedhet, ami lehet akár sérülés, baleset, tüdőgyulladás, vagy bármilyen fatális esemény (erős feji ütés stb.) következménye is.

Kezdeti általános tünetei lehetnek: láz, légzési nehézség, forróság érzet, bőrkiütés, gyors szívverés, általános gyenge közérzet, abnormális labor értékek (további tünetek az infekció kiindulópontja szerint változnak).

Adatok a szepszissel kapcsolatban

Ki hinné, hogy az antibiotikumok korában a szepszis a világon még mindig a 10. leggyakoribb halálok, és hogy naponta világszerte 1400 ember hal meg szepszisben. Különösen a kórházi intenzívosztályok adata mellbevágó, ahol a szepszis a vezető halálok. A betegek 30 százaléka a diagnózist követő egy hónapon belül hal meg. A súlyos szepszis halálozási aránya megfelelő terápia esetén is 30-50 százalék között van.

A szepszis külföldön

Az USA-ban évente megközelítőleg 700.000 súlyos szepszises esetről tudnak, melyből 200-350 ezer végződik halállal, ez több, mint az agyvérzésben meghaló 144 ezer beteg. Európában évente 135.000 ember hal meg szepszisben az intenzív osztályokon, azaz Európában többen halnak meg szepszisben, mint AIDS-ben vagy mellrákban.

Nem véletlen tehát, hogy három szakmai társaság elindította a Surviving Sepsis kampányt, amelynek célja, hogy a szepszis halálozási arányát öt év alatt legalább 25 százalékkal csökkentsék.

Magyarországi helyzet

A hagyományos intenzív terápiás osztályokon sajnos hazánkban is a szepszis a vezető halálozási ok, továbbá ez a patológiás folyamat adja a tartós intenzív osztályos kezelés legnagyobb orvosi és ápolói kihívását és feladatmennyiségét.

2000-ben 1421 szepszises esetről tudunk, ebből 554 eset súlyos szepszis, szeptikus sokk volt.

200-ben az összesetszám 1700-ra növekedett. A szám csak az intenzívosztályra került betegekre vonatkozik.

A szepszis mortalitása (halálozási aránya) hazánkban 40-50 százalék között változott, míg a súlyos szepszisé 50-80 százalék volt.

Tekintettel a betegség fontosságára, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Egészségpolitikai Főosztálya kezdeményezésére, a releváns szakmai kollégium 2002-ben a súlyos szepszissel és a szeptikus sokkal kapcsolatos kezelési irányelveket dolgozott ki, amiket az ESZCSM el is fogadott. Reményeink szerint belátható időn belül beszámolhatunk az erőfeszítések eredményességéről is.

(A magyarországi adatok forrása: Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium "A súlyos szepszis és a szeptikus sokk kezelésének szakmai irányelvei")
Összeállította Nagy Ákos

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.