Szexuális úton is terjedhet a Zika-vírus

Egyre nagyobb a pánik a súlyos fejlődési rendellenességeket okozó Zika-vírus körül, mert a járványügyi szakemberek szerint a vírus hamarosan továbbterjed majd Dél- és Közép-Amerikából. Egy új, eddig figyelmen kívül hagyott tényezőre is felhívják a figyelmet: a vírus szexuális úton is terjedhet.

Járványügyi szakemberek szerint még nem szükséges hivatalos figyelmeztetést kiadni a Zika-vírussal kapcsolatban, de terjedése mindenképpen aggodalomra adhat okot, különösen úgy, hogy néhány hónap múlva kezdődik a riói olimpia. Egy új tényezőt is figyelembe kell venni, méghozzá azt, hogy egyes kutatási eredmények szerint a vírus szexuális úton is terjedhet. Erre azonban még nincsenek megfelelő tudományos bizonyítékok.

A Zika-vírus elsősorban fertőzött szúnyogok csípésével terjed, illetve az anyai szervezetből átkerülhet a magzatba is, és akár súlyos fejlődési rendellenességeket, mikrokefáliát is okozhat. Azonban a vírus jelenlétét kimutatták már az ondóban is, és ez arra utalhat, hogy a betegség szexuális úton is terjedhet.

A Zika-vírus szexuális úton is terjedhet, ezért mindenképpen ajánlott a védekezés!

A szakemberek korábban egyetlen olyan esetet jegyeztek fel, melynél a Zika-vírus szexuális úton terjedt tovább: 2008-ban egy biológus Szenegálban fertőződött meg, majd néhány héttel később a feleségét is megfertőzte (a nő nem hagyta el az Egyesült Államokat, tehát nem találkozhatott fertőzött szúnyogokkal). A napokban pedig egy másik, 44 éves tahiti férfi ondójában találták meg a vírus nyomait.

A szakemberek szerint ezek elszigetelt esetek, és az eredmények egyáltalán nem jelentik azt, hogy a vírussal kapcsolatos elsődleges tudásunkat kellene felülírni. Az eredmények hatására azonban további kutatásokra és a Zika-vírus jobb megismerésére van szükség.

„Ha olyan férfi lennék, aki fertőzött területre utazott vagy a Zika tüneteit veszi észre magán, mindenképpen várnék néhány hónapot, és csak utána létesítenék gumi óvszer nélkül szexuális kapcsolatot a partneremmel” – mondta Scott Weaver, a University of Texas fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének kutatója a Times magazinnak.

A vírus ellen egyelőre nincs oltóanyag, de gyors terjedése és az egyre nagyobb pánik hatására felgyorsultak az erre vonatkozó kutatások. Az MTI most arról adott hírt, hogy már szeptemberben megkezdődhet a vírus oltóanyagának hatóságilag engedélyezett kipróbálása embereken, és ezután egy hónappal el lehet kezdeni az immunizációt a legsúlyosabban érintett területeken.

A Zika-vírussal kapcsolatos további cikkeink

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)