Szexuális úton is terjedhet a Zika-vírus

Egyre nagyobb a pánik a súlyos fejlődési rendellenességeket okozó Zika-vírus körül, mert a járványügyi szakemberek szerint a vírus hamarosan továbbterjed majd Dél- és Közép-Amerikából. Egy új, eddig figyelmen kívül hagyott tényezőre is felhívják a figyelmet: a vírus szexuális úton is terjedhet.

Járványügyi szakemberek szerint még nem szükséges hivatalos figyelmeztetést kiadni a Zika-vírussal kapcsolatban, de terjedése mindenképpen aggodalomra adhat okot, különösen úgy, hogy néhány hónap múlva kezdődik a riói olimpia. Egy új tényezőt is figyelembe kell venni, méghozzá azt, hogy egyes kutatási eredmények szerint a vírus szexuális úton is terjedhet. Erre azonban még nincsenek megfelelő tudományos bizonyítékok.

A Zika-vírus elsősorban fertőzött szúnyogok csípésével terjed, illetve az anyai szervezetből átkerülhet a magzatba is, és akár súlyos fejlődési rendellenességeket, mikrokefáliát is okozhat. Azonban a vírus jelenlétét kimutatták már az ondóban is, és ez arra utalhat, hogy a betegség szexuális úton is terjedhet.

A Zika-vírus szexuális úton is terjedhet, ezért mindenképpen ajánlott a védekezés!
A Zika-vírus szexuális úton is terjedhet, ezért mindenképpen ajánlott a védekezés!

A szakemberek korábban egyetlen olyan esetet jegyeztek fel, melynél a Zika-vírus szexuális úton terjedt tovább: 2008-ban egy biológus Szenegálban fertőződött meg, majd néhány héttel később a feleségét is megfertőzte (a nő nem hagyta el az Egyesült Államokat, tehát nem találkozhatott fertőzött szúnyogokkal). A napokban pedig egy másik, 44 éves tahiti férfi ondójában találták meg a vírus nyomait.

A szakemberek szerint ezek elszigetelt esetek, és az eredmények egyáltalán nem jelentik azt, hogy a vírussal kapcsolatos elsődleges tudásunkat kellene felülírni. Az eredmények hatására azonban további kutatásokra és a Zika-vírus jobb megismerésére van szükség.

„Ha olyan férfi lennék, aki fertőzött területre utazott vagy a Zika tüneteit veszi észre magán, mindenképpen várnék néhány hónapot, és csak utána létesítenék gumi óvszer nélkül szexuális kapcsolatot a partneremmel” – mondta Scott Weaver, a University of Texas fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének kutatója a Times magazinnak.

A vírus ellen egyelőre nincs oltóanyag, de gyors terjedése és az egyre nagyobb pánik hatására felgyorsultak az erre vonatkozó kutatások. Az MTI most arról adott hírt, hogy már szeptemberben megkezdődhet a vírus oltóanyagának hatóságilag engedélyezett kipróbálása embereken, és ezután egy hónappal el lehet kezdeni az immunizációt a legsúlyosabban érintett területeken.

A Zika-vírussal kapcsolatos további cikkeink

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció