Súlyos betegséget terjeszthet a nyál

A mononukleózis, más néven csókbetegség a herpeszvírusok családjába tartozik és általában a nyál közvetítésével fertőz. Jó hír, ha átesünk a fertőzésen, védettséget kapunk.

A mononukleózist az Epstein-Barr vírus okozza, ami a herpeszvírusok családjába tartozik. Ezt a betegséget emlegetik fertőző mirigylázként, felfedezőjéről Pfeiffer-féle mirigylázként, valamint csókbetegségként is. A mononukleózis az esetek túlnyomó többségében észrevehető megbetegedéssel nem jár. Amikor a kórkép mégis kialakul, akkor jellemzően fáradtsággal, rossz közérzettel, fejfájással, torokfájással indul, majd mandulagyulladással és a nyirokcsomók megnagyobbodásával folytatódik.

A mononukleózis, más néven csókbetegség a fiatalok betegsége, 20-30 éves kor felett már nem nagyon fordul elő. Tudni kell azt is, hogy az egyszeri fertőzés védettséget jelent, a betegségen nem lehet kétszer átesni. A vírus a nyál közvetítésével fertőzi meg a betegeket, szoros kontaktus során, ezért is emelgetik csókbetegségként.

A mononukleózis, más néven csókbetegség a herpeszvírusok családjába tartozik és általában a nyál közvetítésével fertőz
A mononukleózis, más néven csókbetegség a herpeszvírusok családjába tartozik és általában a nyál közvetítésével fertőz

A mononukleózis diagnózisa

A betegség diagnózisát a tünetek alapján állítják fel az orvosok. Utóbbiak közé tartozik a láz, a torokfájás, a nyelési nehezítettség, a nyirokcsomó megnagyobbodás, a galuskás, gombócos beszéd, a májfunkciós eltérések, a májmegnagyobbodás, illetve a vírusra jellemző laboratóriumi eltérések.

A mononukleózis diagnózisáról, tüneteiről, kórlefolyásáról többet is megtudhat a Betegségek A-Z mononukleózisról szóló szócikkében.

Érdekességek a mononukleózisról

A betegek túlnyomó többsége hamar felépül a betegségből, de a fertőzés okozhat tartós fáradékonyságot. Ez akár egy évig is eltarthat! Érdekesség továbbá, hogy a mononukleózis vírusa az egyik legrégebbi kórokozó, amivel az emberiség valaha találkozott!

Olvasson még több hasznos tudnivalót a mononukleózisról, a Betegségek A-Z szócikkében.

)
Emlékeztető oltások (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: