Sok mindent rosszul tudunk az antigéntesztekről

Javaslatokkal segíti a koronavírus-antitest kimutatására kifejlesztett gyorstesztek piacán a fogyasztói tudatosságot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hivatal ugyanis megállapította, hogy az antitesttesztek csak az ellenanyag jelenlétét vagy hiányát mutatják ki, az ellenanyag mennyiségéről azonban nem adnak tájékoztatást. Így a gyorsteszt pozitív eredménye nem jelent automatikusan védettséget a koronavírus ellen.

Befejezte a február végén indított, gyorsított ágazati vizsgálatát a GVH az antitestgyorstesztek magyarországi piacán. Megállapították, hogy a magyarországi kommunikációs környezetben a termékkörről téves fogyasztói elképzelések is kialakulhattak.

nő megnyugodva nézi az antigénteszt eredményét
A pozitív eredmény nem jelent automatikusan védettséget a koronavírus ellen.Fotó: Getty Images

Nem a védettséget mutatja ki a teszt

Koronavírusos gyerekek: a nyálteszt nem elég megbízható.

Az eredmények alapján a versenyhatóság azt javasolja a kereskedőknek, hogy kerüljék az antitest-termelődés és a védettség fennállása közötti összefüggésekre tett utalásokat, a gyógyszertárak szakszemélyzetétől és a hatóságoktól pedig azt kérték, hogy a fogyasztók tájékoztatásakor mellőzzék a védettség kifejezés használatát az antitestgyorstesztekkel összefüggésben. A hivatal javasolja továbbá, hogy a kereskedők kerüljék egészségügyi szakemberek, ismert személyek és influenszerek alkalmazását az koronavírus -antigéntesztek reklámozásakor, mivel ennél a termékkategóriánál ezt tiltja az ágazati szabályozás.

A használati útmutatók felülvizsgálata is szükséges lehet

Ezeken felül a GVH azt is tanácsolja az érintett szakhatóságoknak, hogy alakítsanak ki a friss tudományos eredményeknek megfelelő tájékoztatókat az antitestgyorstesztek reklámozásával kapcsolatos elvárásokról, amelyekhez a kereskedők igazodhatnak. Indokolt lehet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) az érintett használati útmutatók felülvizsgálata is.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy egyes piaci szereplők professzionális használatra szánt antitestgyorsteszteket is értékesítenek a lakossági fogyasztóknak, ami jogszabályba ütközik, emellett megfosztja a lakossági vásárlókat a részletes használati utasításoktól. Ennek felszámolásához aktív szakhatósági fellépés indokolt - tette hozzá a GVH.

Az otthoni gyorstesztek bizonyos helyzetekben jó szolgálatot tehetnek, de nem egyenértékűek a hivatalos, egészségügyi szolgáltató által elvégzett koronavírusteszttel.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: